Analiza rezultata: Milanović je danas bio bolji, ali je Kolinda favorit za konačnu pobjedu

0

Predsjednički izbori u susjednoj Hrvatskoj izrodili su dvoje očekivanih kandidata za drugi krug.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Novinar Večernjeg lista Zoran Krešić za “Klix” kaže kako je po svemu sudeći dvoje kandidata najvažnijih stranaka u Hrvatskoj Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović su u drugome krugu predsjedničkih izbora.

No, neočekivan je s obzirom na ankete, poredak prvih dvoje kandidata. Ovime je definitivno potvrđeno kako je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković preživio jednu diverziju koja se događala unutar njegove stranke. U slučaju da je Grabar-Kitarović izgubila, Plenković bi se mogao već smatrati metom za odstrel na čelu Vlade, ali i vodeće stranke“, smatra Krešić.

No, to je samo teorija. U slučaju da dio ‘opozicije’ u HDZ-u zajedno s desnicom nastavi minirati Andreja Plenkovića, onda bi glasovi Miroslava Škore mogli ‘ostati’ kod kuće ili pak otići Milanoviću. Značajno veći broj birača u BiH i dijaspori glasao je za ove izbore u odnosu na one za Evropski parlament. U drugome krugu XI. Izborna jedinica će, uči nas iskustvo, vjerojatno nekoliko puta povećati broj glasova na kontu Grabar-Kitarović“, zaključio je Krešić.

Dragan Markovina, historičar i analitičar iz Splita za naš portal kaže kako prije svega treba reći da rezultati izbora predstavljaju veliki poraz aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Neko ko nakon pet godina mandata dobije jedva nešto preko 27 posto glasova realno je teško poražen, bez obzira što je očito stranačka mašinerija bila dovoljno jaka da spriječi totalni debakl i ispadanje u prvom krugu. Priča koju sada iz HDZ-a prodaju, o tome kako dva desna kandidata imaju preko 5 posto glasova, jest činjenično tačna, ali služi da prikriju vlastiti poraz i ne garantira Kolindinu pobjedu. Štoviše, siguran sam da će Milanović biti budući predsjednik“, kaže Markovina.

Ona je jednostavno napravila toliko gafova i svima pokazala koliko je potkapacitirana i k tome je u silaznom trendu, smatra Markovina, da ne vidim načina kako se to može preokrenuti u drugom krugu.

Što se tiče ostalih rezultata, dobar, iako na koncu očekivan rezultat od preko 4 posto postigao je protestni kandidat liberalne ljevice, Dario Juričan, dok zbir njegovih glasova i onih Dalije Orešković te Katarine Peović, sugerira da na sceni ima prostora za relevantnu ljeviji opciju od SDP-a, naravno ukoliko se uspije postići dogovor oko zajedničkog nastupa“, izjavio je Markovina.