Američki politolog: Jugoslavija je morala umrijeti jer je NATO i bankari nisu mogli kontrolirati

Američki politolog Phil Butler za ruski New Eastern Outlook iznio je zanimljivu teoriju o raspadu Jugoslavije. On, naime, tvrdi da je Jugoslavija bila velika i moćna sila u očima zapadnih zemalja te im je, kao takva, predstavljala prijetnju

“Možete li zamisliti Evropu danas s Jugoslavijom kao jednim od ključnih igrača? Ja mogu. Jugoslavija je zapravo bila jedan od najboljih kulturnih i ljudskih eksperimenata u historiji. Osnovana na području sukoba nekadašnjeg Austrougarskog i Osmanskog carstva, Jugoslavija je stopila obje kulture i asimilirala ljude na način koji nije viđen još od Aleksandra Velikog”, piše Butler.

On tvrdi da se država napala pod pritiskom NATO-a i zapadnih sila kojima nije bilo u interesu u blizini imati tako veliku i nezavisnu državu, prenosi Index.hr.

U Jugoslaviji je, kaže ovaj politolog, između 60-ih i 80-ih vladalo blagostanje i rast koji je rezultirao dobrim zdravstvenim sistemom, besplatnim obrazovanjem, poslom te sveukupno pristojnim životnim standardom. Butler tvrdi da su upravo ekonomski prosperitet i ideološka nezavisnost bili glavni razlog zbog kojih su zapadne sile stati na kraj Jugoslaviji.

“Zemlji nije bilo bilo dopušteno takmičiti se s Njemačkom, Francuskom i posebno Velikom Britanijom jer londonski i luksemburški bankari iz socijalističkog režima nisu mogli iscijediti milijarde. Jugoslavija je morala umrijeti, a Reagan, Bush i Clinton pomogli su da se to dogodi”, smatra Butler pozivajući se na jednog drugog politologa, Phila Parentija.

Spomenuti Parenti, pak, smatrao je da je glavni cilj Washingtona bio da se Jugoslaviju transformira u zemlju trećeg svijeta. Jugoslavija je, smatra, trebala biti uništena kako bi se ekonomije zemalja nastalih na tom prostoru lakše otvorile zapadnjačkom kapitalizmu dok bi se, s druge strane, uporedno uništavao industrijski sektor bivše države koji više ne bi predstavljao konkurenciju Zapadu.

Sličan primjer Butler vidi u NATO-ovim kampanjama u Iraku i Libiji.

“Je li NATO-ov plan uspio?”, pita se analitičar.

“Naravno da jeste”, sam nudi odgovor upoređujući današnji položaj zemalja nastalih nakon raspada Jugoslavije u svjetskoj ekonomiji s onim kojeg je neposredno pred raspad zauzimala bivša država. (Index.hr)

Možda vam se svidi

Leave A Reply