Amel Tuka: Od granice da napusti BiH do svjetskog trona

Amel Tuka u posljednjih nekoliko sedmica sigurno je najviše spominjano ime u bh. javnosti. Fenomenalni atletičar ponovo nam donosi sjajne rezultate i radost, a ovaj put sa Svjetskog prvenstva u Pekingu. Konkurenti koji su Amelu bili najveća prijetnja na putu za medalje su otpali, pa tako našem prvaku ostaje otvoren put do historijskog uspjeha.

2013.godine osvajanjem bronze na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore sa vremenom 1:46:29 Amelu Tuki je za 9 stotinki izmakao plasman na Svjetsko prvenstvo u Moskvi. Amel tada nije krio razočarenje, a nije isključio ni mogućnost nastupa za neku drugu državu.

Stvarno nisam očekivao ovakav rezultat. Fali mi samo 9 stotinki od norme za Svjetsko prvenstvo. Vidjet ćemo, ako se otvori kakva prilika i bolja ponuda, uslovi bolji, što da ne, jer ovdje mi nemamo ništa od ove države, nažalost“, rekao je 2013. godine bh. atletičar Amel Tuka.

Međutim, sutra, nakon pune dvije godine Tuka će u finalu dugo sanjanog Svjetskog prvenstva nastupiti pod bh. zastavom. Odlično se adaptirao na Peking i uslove na Svjetskom prvenstvu, a o tome govore i rezultati koje je postigao u kvalifikacionoj i polufinalnoj utrci. Selektor muških atletskih reprezentacija BiH s posebnom pažnjom prati njegove uspjehe.

„Ono što me posebno dojmilo to je lakoća kojom je Amel prošao i kvalifikacije i polufinale u stilu velikog šampiona. Ako Amel prođe neokrnjen polufinale, a mislim da je prošao. Prije svega misleći da nije potrošio puno snage i energije, ima velike šanse da pobijedu sutra u finalnoj trci. Bilo bi lijepo da ovaj najbolji rezultat u svijetu začini, ako ne zlatom onda bar jednom od medalja“, govori Nebojša Matijević, selektor muških atletskih reprezentacija BiH.

Uspjeh Amela Tuke na ovom Svjetskom prvenstvu još je veći uzmemo li u obzir loš odnos njegovih najvećih konkurenata prema njemu. Potcjenjivački su ga gledali na Dijamantskoj ligi i Evropskim igrama u Bakuu gdje ih je suvereno porazio. Ništa manje nije bilo ni prije prvenstva u Pekingu, a izjava trenera jednog od favorita Nijela Amosa koji se nije plasirao u finale dovoljno govori.

„Tuka je trčao samo jednu trku brilijantno. Jedna lasta ne čini proljeće. Prošle sezone je trčao 1.46, a ove sezone napravio je proboj samo do 1:42. On će biti tu, ali on nije velika pretnja za Amosa“, potcjenjivački je govorio trener Nijela Amosa, Jean Verster.

Za razliku od Tuke, Nijela Amosa neće biti u finalnoj utrci na 800m, a neće biti ni aktuelnog Svjetskog prvaka, Etiopljanina Mohammeda Amana. Njega je Međunarodna atletska federacija diskvalifikovala nakon nesportskog ponašanja u polufinalnoj utrci. Izostanak ova dva sjajna trkača Amelu otvara put ka historijskoj medalji za bh. atletiku na Svjetskim prvenstvima.

„Bez obzira da li će trka biti na 1,42 ili na 1,46 sutra će Amela da interesuje samo pobjeda. Ja evo imam neki predosjećaj da će Amel sutra pobijediti i obradovati sve nas u BiH“, kaže Matijević.

24-godišnji Kakanjac svojom skromnošću plijeni jednaku pažnju kao i svojim rezultatima. O njegovoj skromnosti i ljudskoj veličini govori i gest koji u bh. javnosti nije popraćen. Naime, Tuka je neposredno poslije osvajanja zlatne medalje na Evropskim igrama otišao u susjednu Srbiju kako bi kao pojačanje pomogao atletskom klubu Radnički iz Kragujevca u osvajanju državnog atletskog prvenstva. I naravno, uspio je.

Veliki čovjek, veliki rezultati, mali čovjek mali rezultati. Ovo „veliki“ u svakom slučaju se odnosi na Amela i u svakom pogledu taj momak je za pohvale i ne znam da li iko ima, ko se sa njim druži, bilo kakvu primjedbu na njegovo ponašanje“, završio je selektor.

Bosna i Hercegovina će prvi put imati jednog srednjeprugaša u finalu Svjetskog prvenstva.  Velika motivacija da postigne historijski uspjeh za svoju državu Amelu neće nedostajati, a osvajanje medalje građani BiH će sigurno proslaviti na prepoznatljiv i sjajan način.

 

Možda vam se svidi

Comments are closed.