10.8 C
Kakanj
Nedjelja, 16 Maja, 2021

Amel Tuka je Sportista godine za 2014. općine Kakanj (FOTO)

U prepunoj sali Doma kulture u Kaknju, nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine, uslijedio je ovogodišnji program Izbora najuspješnijeg sportiste, sportskih radnika i sportskih kolektiva općine Kakanja za 2014. Pokrovitelj ovogodišnjeg Izbora je općina Kakanj. Sponzori ove manifestacije su TC Kakanj, RMU Kakanj i TE Kakanj.

U ogromnoj konkurenciji, komisija za odabir napravila je podijelu na dvije kategorije: ekipni sportovi sa loptom i borilački sportovi.

U konkurenciji ekipnih sportova sa loptom, najuspješniji pojedinci u 2014.su:

 1. NEDŽMINA MERDANOVIĆ – RK KAKANJ
 2. ALENA GORAK – RK KAKANJ
 3. SELMIN ZAHIROVIĆ-RK KAKANJ
 4. MEVLUDIN ČEHAJIĆ-RK KAKANJ
 5. ADIN HARAČIĆ- KK KAKANJ
 6. DAMIR PIRIĆ- KK KAKANJ
 7. AMAR HIDO -KK KAKANJ
 8. JASMIN VEHAB – FK MLADOST Doboj Kakanj
 9. ELDIN DURMIŠ – FK MLADOST Doboj Kakanj
 10. HARUN HADŽIĆ – FK RUDAR KAKANJ
 11. SAMIR SARAČ – FK RUDAR KAKANJ
 12. NEDIM ZAIMOVIĆ – FK RUDAR KAKANJ
 13. AMAR BEGIĆ – FK RUDAR KAKANJ
 14. SAFET ČAGO – FK RUDAR KAKANJ
 15. BERIN PINJIĆ – OK KAKANJ 78
 16. AJLA SMOLO – OK KAKANJ 78
 17. MAJRA MUŠIJA – OK KAKANJ 78
 18. FARIS ALAGIĆ – OK KAKANJ 78

U konkurenciji borilačkih sportova, najuspješniji mladi sportisti su:

AHMED KRNJIĆ – KBV “Džennetska vrata Rejjan” koji je dobio plaketu za međunarodne uspjehe.

ERMIN DELIĆ

SEDIN KULOVIĆ

ILHAN NEIMARLIJA

HAMZA BRKIĆ

NIVES BOJIĆ

MUHAMED ČALUK

ŠEJLA VEHAB

AMINA GRAHIĆ

EVELIN PILJUG

ELMA PODOJAK

LAIDA GANIBEGOVIĆ

Specijalna priznanja za doprinos, afirmaciju i razvoj sportova ove godine dobili su:

Planinarsko društvo Bobovac

Jedan od najboljih planinarskih domova u BiH je upravo Planinarski dom Bočica koji je rezultat rada i ulaganja PD Bobovac. Na tom mjestu izgrađeni su svi sportski tereni za timske sportove te dječije igralište i TRIM staza. Ove godine izradili su i planinarsko turističku mapu Kaknja sa svim bitnim obilježjima. U 2014.godini PD Bobovac također je imalo i 12 planinarskih pohoda u kojima su učestvovali planinari iz cijele države.

Tvornica cementa Kakanj

Tvornica cementa Kakanj dugogodišnji je prijatelj i finansijer kakanjskog sporta. Pored pomoći u izgradnji infrastrukture FK Mladost i FK Rudar te Sportske dvorane, ove godine izdvojili su 55.000 KM za izgradnju sportskog poligona i dječijeg igrališta u našoj Općini.

Specijalno priznanje za Životno djelo dobio je Besim Gafurović.

Rođen je 1950.godine a već 1969. dolazi kao mlad igrač iz zenilkog Čelika. Aktivnoje igrao za FK Rudar Kakanj do 1985 i u tom periodu odigrao 700 utakmica. Bio je član čuvene generacije Rudara koja je 1972. igrala poznate kvalifikacije za ulazak u Prvu saveznu ligu tadašnje Jugoslavije. Ostao je zapamćen kao najmlađi kapiten FK Rudar Kakanj. Rudaru i kakanjskom sportu podario je 40 godina igračke i trenerske karijere od čega 16 igračke i 24 trenerske. Očevim stopama sa kapitenskom trakom na ruci, FK Rudar danas predvodi sin Zlatan.

Priznanje za najboljeg trenera u 2014.godini je pripalu Denisu Kneževiću, treneru aekwondo kluba Centar.

Taekwondoom se bavi od 1994., dvanaest godina je Državni prvak BiH. U karijeri ima preko 400 mečeva od kojih 380 u svoju korist. Nosioc je crnog pojasa 3. dan te kapetan muške i ženske repzentacije dugi niz godina i jedini učesnik Olimpijskih kvalifikacija u Stockholmu. Već pet godina uspješno vodi TKD klub “Centar” sa kojim ima zapažene rezultate, preko osvojenih 600 medalja i 50 pehara. Prvi je napravio sportski centar sa fitnesom i salom od 200 m2 sa kafeom. Klub svakim danom ide uzlaznom putanjom kada je u pitanju uspjeh sa svojih preko osamdeset članova.

Priznanje za najuspješniji juniorski klub u 2014.godini

OK Kakanj 78

U 2014.godini juniorska ekipa OK KAKANJ 78 osvojila je 1. mjesto na Prvenstvu FBiH i 3. mjesto na Prvenstvu BIH. S obzirom na to da se uprava kluba krajem godine odlučila na forsiranje domaćeg igračkog kadra u prvom timu, ove mlade prvake već idućih godina možemo očekivati u seniorskim redovima.

Kuglaški klub “Kakanj”

Osvojili su 1. mjesto na Prvenstvu BIH u Gradišci. U kadetskoj konkurenciji već su osvojili 3 titule ekipnog prvaka Države. Okosnicu seniorske ekipe Kuglaškog kluba Rudar čine upravo juniori : Turudija Eldar, Alagic Amar, Safundzija Mahir i Helja Adi.

Za najbolju sportsku organizaciju u 2014.godini u 2014.godini izabran je Košarskaški klub “Kakanj”

Almin Mašić je u pojedinačnoj kategoriji osvojio priznanje za najboljeg sportistu u konkurenciji sportova za invalide.

Rođen je 6.aprila 1990 godine a u OKI Kakanj je stupio 2010.godine. Bez obzira na procent invalidnosti od 90 % svojim radom i zalaganjem nametnuo se stručnom štabu što je rijetkost u invalidskom sportu zbog dužeg procesa prilagođavanja invaliditeta u cilju postizanja rezultata. U 2014. godini statistički je najzaslužniji pojedinac za osvajanje jesenje titule u Prvoj ligi BiH u sjedećoj odbojci. Kroz školovanje je stekao zvanje kuhara.

Šemsa Silajdžić je osnojila priznanje za najbolju sportistkinju u konkurenciji juniora.

Članica je TKD kluba NUR KAKANJ ,rođena 12.aprila 1999.g., učenica je drugog razreda STŠ Kemal Kapetanović u Kaknju. Nosioc je crnog pojasa 1.dan a taekwondo trenira 8 godina. Kadetska je i juniorska državna prvakinja, četvrta na Balkanu a pet puta je prvakinja, a tri puta viceprvakinja BiH. Također je i član juniorske taekwondo reprezentacije BiH.

Najbolji junior je Benjamin Šabić.

Član je Košarkaskog kluba Kakanj. Junior koji se izborio u prvih 12 rostera košarkaskog kluba a pritom je i najbolji igrač Omladinske juniorske lige ZDK. Također se nalazi i na širem spisku reprezentacije BiH u juniorskoj konkurenciji.

Uslijedio je i najsvečaniji trenutak večeri, izbor najbolje seniorke i seniora u Izboru sportiste godine za 2014.godinu općine Kakanj.

Za najbolju seniorku u 2014.godini je priznanje ponijela Hasna Tukić.

Ona je kakanjka koja je prva bokserska iskustva počela sticati u Sarajevu kada je primijećena od bokserskih skauta kada odlazi u Njemacku i trenira sa Bekimom Pergegom. Sa nepunih 20 godina starosti i 11 mjeseci rada postala je svjetska prvakinja po WBU verziji do 60 kg. Do sada je odboksovala 5 profesionalnih mečeva sa 4 pobjede i 1 porazom, od toga 3 pod Njemačkom a 2 pod bh zastavom.

Za najboljeg seniora, samim time i najboljeg sportistu za 2014.godinu, na osnovu rezultata prepoznatih u cijeloj državi, očekivano je priznanje za najboljeg sportistu u općini Kakanj za 2014.godinu je izabran Amel Tuka.

Rođen je 9.januara 1991 godine. Osvojio je 6.mjesto na Evropskom prvenstvu i ispunio normu za OI u trkama na 800 m a time i postavio novi lični ali i BiH rekord u toj disciplini. Nosioc je zlatne medalje sa Balkanijade u Rumuniji a treće mjesto osvojio je na mitingu u Amsterdamu.Trenutno se nalazi na Međunarodnom takmičenju u Gentu u Belgiji.

U zabavnom dijelu programa učestvovali su Emina Bajtarević pobjednica Talent showa 2014 Emir Aličković, učesnik ovogodišnjem showa ZMBT, Alen Čišija bivši učesnik Zvezda Granda, ,mlade polaznnice Škole baleta.

Organizacijski propusti.

Iako je večer manje-više protekla u svečanoj atmosferi proglašenja najboljih sportista, ne možemo se oteti utisku da su načinjeni brojni organizacijski propusti.

Loši voditelji:

Prvenstveno, večer je izgledala više formalnog karaktera, u opuštenom tonu. Iako su se potrudili, voditelji programa su zvučali kao da su konferansu dobili pet minuta prije početka svečanosti. Voditeljski par se morao bolje pripremiti. Neke stvari se i mogu tolerisati, ali ne i “brkanje” dobitnika priznanja iz dva Tekvando kluba Centar i Nur. Jasno je da je organizator želio priliku pružiti mladima Kaknja, iako Kakanj ima profesionalne voditelje, doduše starije, ali profesionalne koji su ovog puta zanemareni.

Ton i muzika

Kao što je već napisano, večer je bila više formalnog nego svečanog karaktera. Organizatori su morali ovu „svečanost“ učiniti takvom, a ne suhoparnom. Nedostajala je pozadinska muzika, pa je gledaocima bilo dosadno. Izostale su fanfare za proglašenje onih onih najboljih, a i sam tonac je kod muzičke izvedbe Emine Bajtarević zakazao, pa je Emina pola pjesme otpjevala bez uključenog mikrofona.

Videozid

Stvar koja je definitivno uništila čar iščekivanja prozivke najboljeg/najbolje. U trenutku dok voditelj daje obrazloženje dobijanja priznanja, ostavljajući ime dobitnika na samom kraju kao iznenađenje, na videozidu se već vidi ko je dobio priznanje. Apsolutna neusklađenost. Tako je npr voditelj govorio o najboljem senioru, i umjesto fanfara i doze iščekivanja, na videozidu se već pojavi biografija i slika Amela Tuke.

Skype

Odlična ideja koja je propala. Najbolji sportista u 2014 godini je Amel Tuka koji nije mogao lično primiti priznanje, ali su organizatori došli na odličnu ideja da se spoje preko Skype. Iako tvrde kako je na probi sve funkcionisalo, Tuka je bio prisutan samo slikom, ali ne i zvukom. U tom trenutku tonac podešava postavke na Skypu kako bi ipak stupili u kontakt sa Tukom. Pokušaj je bio neuspješan.

 kakanj-x/A.Ramić

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO