Amel Tuka dobio diplomatski pasoš: Konačno sportski velikani dobijaju ono što zaslužuju

Najbolji bh. atletičar i Kakanjac Amel Tuka danas je zvanično dobio diplomatski pasoš.

Tuki je pasoš omogućila Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

– Da vam se olakša vaš rad i nastavak borbe za Bosnu i Hercegovinu – kazala je Turković tokom službenog uručivanja pasoša.

Tom prilikom ministrica Turković je istakla da je Amel Tuka sportski ambasador Bosne i Hercegovine, koji ne samo što postiže velike rezultate na sportskim takmičenjima već ponosno predstavlja našu zemlju širom svijeta. Posebno je naglasila najveći uspjeh Amela Tuke prošle godine na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi, u utrci na 800 metara, kada je osvojio srebrenu medalju.

Odluku o dodjeljivanju diplomatskog pasoša Amelu Tuki ministrica Turković je donijela na osnovu Pravilnika o izdavanju diplomatskih pasoša kojim je propisano da se “diplomatski pasoš izdaje i drugom licu, državljaninu BiH, za koje ministar smatra da je od posebnog interesa za BiH.”

Amel Tuka se zahvalio ministrici Turković na dodjeljivanju diplomatskog pasoša i podršci njegovom dosadašnjem radu, posebno kada je riječ o njegovom nastupu na Svjetskom prvenstvu u Dohi prošle godine. Naglasio je da ceremonija dodjeljivanja diplomatskog pasoša predstavlja poseban trenutak za njega te da će nastaviti ponosno nositi ime Bosne i Hercegovine širom svijeta. Istakao je i da mu je želja da uz pomoć prijatelja iz BiH i svijeta uspije poboljšati stanje u bh atletici kako bi se buduće generacije lakše bavile ovim sportom.

Na kraju ceremonije, ministrica Turković je zaželjela Amelu Tuki puno uspjeha i sreće u budućem radu.

 

Možda vam se svidi

Leave A Reply