Ambasada SAD-a se oglasila o Izetbegovićevoj izjavi o razvijanju namjenske industrije za “ne daj Bože”

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini reagirala je na izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o namjenskoj industriji, kazavši da su veoma zabrinuti zbog neprestane retorike podjela u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a, Mladen Bosić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, sazvao je za danas hitnu sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda: „Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH“.

U obrazloženju su naveli da postoje opravdani razlozi za sazivanje hitne sjednice i da su sadržani u “zapaljivim i ratnohuškatorskim izjavama Izetbegovića“. No, sjednica nije održana zbog nedostatka kvoruma.

U vezi sa zapaljivim izjavama, iz Ambasade SAD u BiH iskazali su zabrinutost ovakvom retorikom

– Veoma smo zabrinuti zbog neprestane retorike podjela u Bosni i Hercegovini koja zabrinjava javnost širom zemlje. Bilo je teško uspostaviti mir u BiH. Imajući u vidu nedavnu turbulentnu prošlost Bosne i Hercegovine, spominjanje ili aludiranje na rat je neprihvatljivo. Pozivi na naoružavanje ili prijetnje oružjem su opasne i ne trebaju biti dio javnog diskursa. Jasno i glasno pozivamo političke vođe da se suzdrže od davanja ovakvih štetnih izjava – navedeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Možda vam se svidi

Leave A Reply