Amazon izbacio Lumberyard – besplatni alat za izradu igara

Unreal Engine, Source i Unity dobivaju dodatnu konkurenciju na polju besplatnih pokretača za videoigre. Amazon je, naime, odlučio lansirati besplatni Lumberyard temeljen na CryEngineu.

Da nam je netko prije svega pet godina rekao kako će danas najobičniji korisnik osobnog računala imati šansu da iz svoje špajze napravi igru u Unreal Engine, Source i drugim pokretačima, vjerojatno bismo na to odmahnuli rukom. Međutim, navedeni pokretači su danas doista besplatni, više ili manje; a to je svakako imalo lančani efekt čiji posljednji rezultat dolazi iz tvrtke Amazon.

Amazon je proteklih godina postupno ulazio u industriju videoigara – kupovali su razvojne timove, najavili svoju Fire TV konzolicu, oteli Twitch Googleu, te nedavno iskeširali pristojnu svotu novca za Crytekov CryEngine pokretač. CryEngine će se nastaviti razvijati neovisno o Amazonu, ali ono što smo time dobili jest Lumberyard – zaseban pokretač koji se temelji na CryEngineu, ali je potpuno besplatan – besplatan za skidanje, besplatan za korištenje i besplatan za lansiranje igre i zarađivanje na njoj.

Dobro, nije baš *apsolutno sve* besplatno pa ako ćete koristiti mrežni multiplayer za svoju igru i mislite ga integrirati u Amazon Web uslugu, to se plaća. Isto tako, pokretač ima specifične mogućnosti integracije s Twitch uslugom – primjerice pozivanje publike koja gleda emitirani gameplay direktno u svoju igru, dakle publika se iz streama jednim klikom spaja u vašu igru.

Lumberyard je trenutno u beta verziji, ali je već sada poprilično moćan alat za izradu igara. Ako ga želite provjeriti, preuzima se ovdje – za džaba.

 

(HCL)

Možda vam se svidi

avatar