Alkoholna pića koja pozitivno djeluju na organizam

Alkohol se nekada koristio u medicinske svrhe, ali su ga ljudi vremenom počeli zloupotrebljavati. Kao posljedica toga su nastali brojni problemi, a među njima su nasilje u porodici te saobraćajne nesreće. Međutim, zaista postoje vrste alkohola koje u umjerenim količinama koriste organizmu.

Šampanjac sadrži veoma malo kalorija te unapređuje kognitivne vještine, a koristan je i za zdravlje ljudskog mozga.

Suho vino, crveno i bijelo, sadrže vrlo malo šećera te ne ostavljaju slatiki ukus u ustima. Ovakva vina su sjajna opcija za sezonu praznika.

Crveno vino je poznato po svojim brojnim pozitivnim efektima na zdravlje. Treba ga piti u umjerenim količinama, ali i imati u vidu činjenicu da se njegove dobre strane ne mogu u potpunosti iskoristiti ukoliko ne vježbate redovno, ne spavate dovoljno i ne znate se nositi sa stresom. Ovo važi i za većinu ostalih alkoholnih pića.

Viski je piće koje sadrži antioksidante i dokazano usporava starost te pozitivno utječe na zdravlje kose. No, ako konzumirate više od 30 ml odjednom ili viski pomješate s gaziranim pićem, upropastit ćete njegovu pozitivnu svrhu.

Konjak možete piti ukoliko izbjegavate ugljikohidrate, a eksperti tvrde da je dobar za pluća.

Treba naglasiti da svako alkoholno piće može biti štetno po zdravlje ukoliko se radi o prekomjernoj konzumaciji. Također, koktele treba izbjegavati, prepuni su šećera i predstavljaju najgoru vrstu piće. Eksperti savjetuju i da ne miješate alkohol s gaziranim pićima jer ih šećer čini nezdravim pićima. (Tuzlanski.ba)

Možda vam se svidi

Leave A Reply