Aleksandar Vulin: “Svaka separatistička aktivnost je prijetnja regionu”

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da su ga veoma iznenadile reakcije iz BiH na usvajanje Strategije odbrane Srbije

Vrlo je zanimljivo da Komšiću smeta da mi čuvamo dejtonsku BiH. Je l’ ima neko ideju da promijeni dejtonski okvir? Svako ko bi to pokušao, morao bi se suočiti sa oštrim protivljenjem Srbije, i našim pravom da čuvamo Srbe gdje god da žive“, naglasio je Vulin upitan o reakcijama iz BiH na usvajanje Strategije odbrane Srbije.

Vulin je rekao i da je Srbija, i kroz Stategiju, rekla da će čuvati Republiku Srpsku u okviru dejtonske BiH, te da je očekivao veću podršku Sarajeva.

On je konstatovao da se u BiH, kao složenoj državi, sve odluke moraju donositi konsenzusom dva entiteta i tri naroda, prenosi “Tanjug”.

Takođe, kako kaže, on poštuje Ustav i dejtonsko ustrojstvo Bosne i Hercegovine.

Za razliku od ‘bošnjačkog’ člana Predsjedništva, Komšića, koji je rekao da priznaje Kosovo kao nezavisnu zemlju, ja poštujem Ustav BiH. On bi za takav stav morao da pita i onu drugu dvojicu, dva entiteta i druga dva naroda, prije nego izgovori tako nešto“, precizirao je Vulin.

Vulin je dodao da u usvojenoj Strategiji odbrane nigdje ne piše da opasnost prijeti od pojedine zemlje u okruženju, odgovarajući tako na kritike i polemike koje su se proteklih dana pojavile u javnosti.

Precizno je navedeno da je napad malo vjerovatan ali se ne može isključiti. Nijedna pojedinačna zemlja u našem okruženju nije označena kao prijetnja. Ali, svaka separatistička aktivnost je prijetnja čitavom regionu“, zaključio je Vulin.

Možda vam se svidi

Leave A Reply