Aleksandar Vulin: “Ako Evropa neće Srbiju, ima ko hoće”

“Mi želimo pripadati evropskim vrijednostima, hoćemo surađivati, ali ne po cijenu da mi moramo moliti za ulazak u Evropu koja nas ne želi. Ako nas ne želite, postoje i drugi savjeti i savezi”, rekao je Vulin za komercijalnu provladinu “TV Pink”.

Komentirajući summit o zapadnom Balkanu, održan u Berlinu 29. aprila, Vulin je rekao da “to nije bio format EU-a”.

“To su dvije velike, moćne zemlje koje se moraju poštovati i čije stajalište morate znati. U ovom trenutku je i evropska administracija na odlasku, sada su izbori, a šta će biti – vidjet ćemo za pola godine”, rekao je Vulin, prenosi “Hina”.

On je ocijenio da su na skupu u Berlinu pretežito i u većini bile države koje su priznale Kosovo te da je srpski predsjednik Aleksandar Vučić, sudjelujući na skupu, u takvim okolnostima “dokazao da je jedini državnik na Balkanu koji ima hrabrosti voditi samostalnu vanjsku politiku”.

Berlinski summit organiziran je na inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, a okupio je čelnike zemalja zapadnog Balkana te premijere još dviju članica EU-a, Hrvatske i Slovenije. Glavna tema sastanka bila je deblokada dijaloga između Srbije i Kosova.

Možda vam se svidi

avatar