Aleksandar Vučić o COVID-19: “Oko 2.000 manje hospitalizovanih osoba nego prije desetak dana”

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se u bolnicama zbog koronavirusa nalazi nešto više od 3.500 ljudi, što je manje u odnosu na prethodni period.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Danas je oko 2.000 manje hospitalizovanih osoba nego što je to bilo prije desetak dana, ali je vrijeme da budemo još odgovorniji i još ozbiljniji u pristupu u borbi protiv koronavirusa, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je rekao na konferenciji za novinare u Predsjedništvu Srbije u Beogradu, u bolnicama se nalazi nešto više od 3.500 ljudi, što je manje u odnosu na prethodni period.

Prema njegovim riječima, od ponedjeljka počinje izgradnja nove bolnice u Kruševcu, a ta bolnica kao i beogradska postat će multifunkcionalne, odnosno moći će da primaju i bolesnike koji imaju druge bolesti, što je važno zbog proširenja kapaciteta za jesen kada se očekuje ukrštanje gripa i koronavirusa.

Kako je rekao, dio medicinskog osoblja moći će da dobije odmor od sedam ili deset dana kako bi predahnuli i bili pripremljeni za jesen.

On je najavio da će za godinu dana biti završen Klinički centar Beograd, te da će se u roku od deset dana krenuti sa punom obnovom bolnice u Vranju, Kikindi, ali i Ćupriji.

Na Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa biće izgrađena dva dodatna onkološka bloka gdje će biti omogućena terapija zračenjem, a radovi na Infektivnoj klinici se ubrzano nastavljaju.

Vučić je kazao i da će ulagati dodatni novac u puteve, te da je kada je riiječ o poljoprivredi, ta oblast u drugom kvartalu zabilježila rast od dva posto, a da je odobreno 16 ili 17 projekata za navodnjavanje u Srbiji.

O nastavku dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, predsjednik Srbije je kazao da želi da ti razgovori budu suštinski, a ne formalni.

“Za nas je situacija ne laka, nije jednostavna situacija ni između Moskve i Minska, a kamoli kakva je pozicija male Srbije u odnosima sa svjetskim silama koje govore o tome da je jedino rješenje priznanja Kosova, kao što je jedino rješenje za Bosnu i Hercegovinu ne da Republika Srpska ne postoji, nego da se njene nadležnosti prebacuju polako na centralni nivo”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, on će u nastavku dijaloga tražiti ispunjenje formiranja Zajednice srpskih opština.