Aleksa Bečić izabran za predsjednika Skupštine Crne Gore

0

Lider koalicije “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić, na konstitutivnoj sjednica novog saziva, izabran je za predsjednika Skupštine Crne Gore.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kako je saopšteno, 71 poslanik je glasao. Za izbor Alekse Bečića glasalo je 45 poslanika, jedan je bio protiv, a 25 listića bilo je prazno.

Nakon što su saopšteni rezultati glasanja, Bečić je položio zakletvu. Novi predsjednik Skupštine zahvalio se onima koji su glasali za njega, a posebno manjinskim partijama.

Nemamo formalizovane prijedloge za izbor potpredsjednika, rekao je Bečić, pa je neophodno preći na konstituisanje klubova poslanika.

S obzirom na to da nijesu konstituisani svi poslanički klubovi, što je bio uslov za drugu tačku dnevnog reda – izbor predsjednika i članova Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore, Bečić je predložio da se za danas završi zasijedanje.

A evo kako je tekla Prva – konstitutivna sjednica Skupštine Crne Gore 27. saziva:

Sjednicom je, do izbora Bečića, predsjedavao najstariji poslanik Miodrag Lekić, a pomagao mu najmlađi Maksim Vučinić.
Današnje zasijedanje počelo je intoniranjem himne, a prisutni poslanici ustali su na “Oj svijetla majska goro”. Dio poslanika DF-a je tek nakon intoniranja himne ušao u salu, prenosi “Antenam”.

Ivanović prezentovao Izvještaj Državne izborne komisije

Predsjednik DIK-a Aleksa Ivanović prezentovao je Izvještaj Državne izborne komisije o rezultatima parlamentarnih izbora koji su održani 30. avgusta i zahvalio svima koji su doprinijeli da taj dan prođe u tolerantnoj i dobroj atmosferi.

Prema zvaničnim rezultatima izbora, koalicija “Odlučno. DPS – Milo Đukanović” osvojila je 30 mandata, koalicija “Za budućnost Crne Gore” 27, koalicija “Mir je naša nacija” deset, a platforma “Crno na bijelo” – četiri.

Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate imaće po tri poslanika, a Socijaldemokratska partija dva.