Alarmantno: Pet osoba oboljelo od bruceloze!

0

U aprilu mjesecu ove godine u MZ Desetnik registrovan je slučaj bruceloze i to kod 30 ovaca, 2 krave i jednog teleta, a posljedica toga je i zaraza bruceloza kod 3 muškarca i 2 žene, koji su 40 dana ili više proveli u bolnici. 6 mjeseci poslije, problem još nije riješen.

Adem Lušija i Zejnil Smaka su jedni od njih i kažu da su upotpunosti zapostavljeni i da o njima niko ne vodi brigu- javlja TV IC.

Zejnil Smaka i Adem Lušija
Zejnil Smaka i Adem Lušija
- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

„Ja sam osjetio na kravi kao da je nakon oteljaja bolesn. Veterinari su rekli da se ona čisti, ali ja sam sumnjao. Zvao sam ih da joj izvade krv i provjere, a kad su to uradili ispostavilo se da ima brucelozu“ – govori Zejnil Smaka mještanin Desetnika.

„Po saznanju da je kod Zejnila obolila krava od bruceloze moji su sinovi predložili da i ja obavim na svojim ovcama test na brucelozu. Veterinar je izvadio krv ovcama i došao je nalaz da su ovce brucelozne. Obavio sam i ja test i ispostavilo se da sam i ja bolestan i morao sam se liječiti u Zenici“ – rekao jemještanin Desetnika Adem Lušija.

Izigrani i ismijani

Mještani nisu upoznati šta je sa zaraženom stokom, postavljaju pitanje zašto su prepušteni sami sebe da vode bitku protiv ove opasne bolesti.

„Predavao sam zahtjeve svima, i u kanton i federaciju, od toga nije bilo ništa. Oni mi traže pasoš krave koji su oni odnijeli. To je njihovo izigravanje i ismijavanje.“ – kaže Smaka.

Najveća misterija, po njihovom mišljenju je ta zbog čega nisu prekontrolisali sva goveda u MZ Desetnik i smatraju da se iza toga čina nešto krije.

IMG_2124

„Ovo je propust ministarstva. Komplet selo je trebalo obaviti test, ako smo mi to obavil trebali su i ostali, mi smo nezaštitečeni. Imamo štetu, a oni koji to nisu obavili nemaju nikakve štete. Cijelo selo je trebalo obaviti brucelozni nalaz. Nismo ništa napravili.“ – konstatuje Lušija.

„Sve debele ovce su zaražene a mršave nisu. Nije nam dokazano gdje su te ovce odvučene“- rekao je Smaka.

Kada treba vlasti uzimaju sve, a kad treba narodu onda ništa.

Podnosili su zahtjev za nadoknadu štete, međutim…

„Ja sam dobio rješenje gdje mi se odbija zahtjev za naknadu štete. Ministarstvo kantona je poslalo rješenje kako zahtjev za obeštećenje nije osnovano“.- navodi Lušija.
Iz veterinarske stanice Kakanj dali su obrazloženje zbog te situacije i koje su njihove ovlasti.

Adis Puščul - veterinar
Adis Puščul – veterinar

„Nadležnost veterinarske stanice Kakanj su sljedeće: izađemo na teren, uzmemo krv, pošaljemo na analizu u Veterinarski fakultet u Sarajevo, nakon analize naša dužnost je obavjestiti kantonalno ministarstvo poljoprivrede i kantonalnu veterinarsku inspekciju. Tu naše nadležnosti prestaju. Sve ostalo preuzimaju institucije.“ – rekao je veterinar Adis Puščul.

Mještani su jedinstvenog mišljenja u vezi ovog problema, a kažu da je to isključivo produkt politike.

„Briga se ne vodi o narodu. Sa narodom se ne radi. Kad od naroda treba uzeti uzimaju sve, a kad treba narodu dati, e tu nema ništa.“ – zaključuje Lušija.

U ovom teškom vremenu ova bolest je najmanje što je trebalo ovim radnim ljudima. Nadaju se da će se ovaj alarmantan problem biti riješen, te da će ponovo stočarstvo zaživjeti u ovom mjestu.