Ako vas ubode stršljen: Šta prvo da uradite kako biste izbjegli alergijske reakcije i spasili sebi život

0

Ubod stršljena je vrlo bolan, no u većini slučaja nije koban kako neki misle. Uglavnom se sve završi blagim otokom koji traje nekoliko dana. Međutim, ubod stršljena ponekad može izazvati anafilaktički šok, odnosno alergijske reakcije na otrov, a tada je čitava stvar mnogo opasnija.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ubod stršljena – simptomi i reakcije

Ubod stršljena – simptomi i reakcije

Ubod stršljena uglavnom izaziva otekline, crvenila i osjećaja svraba na oštećenom djelu kože. Mali ubod može proći već za pola sata ili sat vremena, ali ako je osoba posebno osijetljiva na njegov otrov, može oteći čitava ruka, noga ili drugi dio tijela na kojemu se nalazi ubod.

Kako biste spriječili širenje otrova u tijelu, ubodeni dio tijela držite povišeno u odnosu na trup, savetuje portal “Krenizdravo“.

Ako je žalac ostao u koži, pokušajte ga istisnuti nekim ravnim nožem. Nemojte koristiti pincetu jer se njome najčešće samo otrov dodatno istisnete u tijelo, a žalac ostane dublje u koži.

Posebno su opasni ubodi na predjelu grla i vrata jer oteklina može uzrokovati otežano disanje ili čak gušenje, zbog čega je ozlijeđenu osobu potrebno odmah odvesti u hitnu.

Ubodi otrovnih insekata poput stršljena posebno su opasni za osobe sklone alergijskim reakcijama. One mogu pasti u anafilaktički šok.

Ubod stršljena može dovesti do anafilaktičkog šoka koji dolazi iz nekoliko razloga:

Zbog toga što je osoba alergična na ugriz insekta,
Zbog toga što je ubod na nezgodnom mjestu gde otok izaziva gušenje,
Ako je osobu u proteklih nekoliko nedelja već ugrizao stršljen ili osa, imunološki sistem je postao preosjetljiv na alergen i u slučaju ponovnog uboda dolazi do anafilaktičke reakcije organizma.

Potrebno je naglasiti da u slučaju anafilaktičkog šoka treba odmah pozvati hitnu pomoć kako bi se sprovela antišok terapija. Tu terapiju mogu izvesti samo profesionalci koji praćenjem simptoma određuju doze adrenalina, antihistaminika i kortikosteroida, kako bi neutralizovali alergijsku reakciju.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )