‘Ako netko želi odabrati hrvatskog člana Predsjedništva, hvala bogu da će pokušati nešto slično raditi i dalje’

Implementacija izbornog rezultata, eventualna buduća koaliranja ili kako reče Dragan Čović – partnerstva, te pripreme za osmi Hrvatski narodni sabor u Mostaru (25. januara), uz poslovničke bile su tame današnje sedme sjednice Predsjedništva HNS-a.

Zajednički zaključak, prema Čovićevim riječima, bio je da stranke HNS-a koje su u oktobru činile tri hrvatska bloka, zajednički moraju biti uklječene u aktivnosti koje se tiču implementacije rezultata. Na taj način, smatra Čović, neće biti mjesta za špekulacije potencijalnih partnerskih stranaka oko stvaranja većina. Uvjeren je da će stranke HNS-a biti dio vlasti u pet kantona i eventualno u “zeničko-dobojskom prostoru”, a jedan od uvjeta za to je i “korektno pregovaranje”. Uvjeren je da se u dogledno vrijeme može dogovoriti i sa kolegama iz bošnjačkog bloka, nakon što je “sa Srbima već postignut dogovor kad je riječ o Vijeću ministara”. Sve bi jasnije trebalo biti nakon naredne sjednice Predsjedništva HNS-a koja će se održati 17. decembra. Dotad će predstavnici stranaka članica obaviti međusobne bilateralne sastanke, da sagledaju “šta je ko kome obećavao”…

– HNS je danas procijenio da još uvijek ne postoje preduvjeti za implementaciju izbornih rezultata, obzirom da je Ustavni sud van snage stavio određene odrede… Nastojali smo, također, procijeniti kako bi se tko u ovom vremenu mogao ponašati, počevši od OHR-a, međunarodnih institucija, CIK-a do PSBiH – jedine nadležne za izmjene Izbornog zakona BiH. Naše nastojanje je da kvalitetno pripremimo Izborni zakon, odnosno da minimum onoga što je definirano u odluci Ustavnog suda bude urađeno, nakon čega bismo među Bošnjacima tražili nekoga tko je u stanju osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda. Dinamika koju imamo daje nam zapravo da možemo nastaviti razgovarati sa svima. Želja nam je prije svega zaštititi poziciju hrvatskog naroda kao konstitutivnog na svim razinama vlasti. Želimo osigurati da do narednih izbora ne dvojimo hoće li legitimni predastavnici Hrvata biti izabrani u Domu naroda, Predsjedništvu i tamo gdje sve pripadaju, prokomentarisao je predsjednik HNS-a.

Na novinarsku konstataciju da “Bošnjaci čini se ne žele stranke HNS-a u vlasti na određenim nivoima”, Čović je kazao da ih istinski žali ako je zaista tako. Ipak, vjeruje da će HNS imati dovoljno kapaciteta i snage i da neće zavisiti o bilo kome.

– Da li će nešto uraditi CIK? Mislim da odluke Ustavnog suda isključivo može provesti bh. zakonodavstvo. Kakva god bila naredna odluka CIK-a, za očekivati je svakako pravne posljedice… Pritisaka ima bezbroj. Ipak, ako smo jedinstveni kakvi danas jesmo, rezultat koji imaju predstavnici HNS-a govori da ih nitko ne može eliminirati iz pet, šest županija, Vijeća ministara i federalne vlasti, odgovorio je Čović.

Svako ko doživljava BiH kao zajednicu triju konstitutivnih naroda, prihvatljiv je partner strankama HNS-a, rekao je u nastavku. Legitimno predstavljanje je osnova i Čoviću je sasvim svejedno je li to “jedan, drugi ili treći bošnjački blok”.

– To su budući partneri, to nije koalicija, dok je europski put jasan program. Prva točka je, ipak, Izborni zakon. Svi kojima je to prihvatljivo, što se mene tiče, prihvatljivi sui za nas, kazao je.

Javnost je njegov nedolazak na svečani prijem povodom Dana državnosti ocijenila kao Čovićev vid podrške Miloradu Dodiku…

– Svako ima pravo tumačiti što kako želi, kao i što je moja privatna stvar gdje ću otići ili neću otići. Imam jasan stav spram legitimnosti predstavljanja i tako ću se i ubuduće ponašati, rekao je na kraju Čović.

– Nismo naivni. Ako netko želi odabrati hrvatskog člana Predsjedništva, hvala bogu da će pokušati nešto slično raditi i dalje. Ali, uvjeren sam da mi imamo dovoljno kapaciteta i snage da zaštitimo svoju poziciju i da ne ovisimo o bilo kome, kazao je Čović.

Možda vam se svidi

Leave A Reply