Ako dođe do promjena u Kaznenom zakonu: Ko ne isplati plaću radniku, ide u zatvor

Pred novom Vladom FBiH ponovno će se naći zahtjev sindikata radnika u BiH, ali i Porezne uprave da se u Kazneni zakon uvede članak prema kojemu bi se neisplata plaće, kao i isplata plaće bez uplate doprinosa i poreza smatrale kaznenim djelom.

Jačanje kontrole poreznih obveznika jedan je i od zahtjeva međunarodnih financijskih institucija, prije svih Međunarodnoga monetarnog fonda kako bi se nastavio kreditni aranžman s BiH. MMF je nedavno od Porezne uprave zatražio i dostavljanje određenih podataka koji se odnose na uplatu poreza i doprinosa na osnovi kojih će se moći izraditi konkretni prijedlozi u vezi s mogućnošću smanjenja opterećenja po osnovi poreza i doprinosa na plaću i iz plaća.

Po uzoru na regiju

Bosna i Hercegovina, odnosno njezini entiteti, jedina je u regiji koja tu problematiku tako ne tretira. Ravnatelj Porezne uprave FBiH Midhat Arifović navodi kako bi se time sustavno riješio problem nediscipline u plaćanju poreza i doprinosa.

Arifović smatra kako bi se time banke obvezale da ne mogu isplatiti plaću bez doprinosa, a donošenje hitnih mjera na rješavanju ove situacije trebalo bi se do kraja ove godine naći pred novom Vladom te Parlamentom FBiH. Još uvijek nije sigurno kako će izgledati konačni tekst zakona.

U Hrvatskoj je tako na snagu stupio zakon kojim se neisplaćivanje plaća tretira kao kazneno djelo, osim ako poslodavac nije u mogućnosti isplatiti plaću jer za to nema novca na računu. Predviđena je kazna od tri godine zatvora, a od kaznenog progona poslodavci mogu se osloboditi ako naknadno isplate plaće.

Slične izmjene zakona predložene su i u Republici Srpskoj, gdje su za povrede osnovnih prava radnika, koje se posebno odnosi na neisplaćivanje plaća radnicima i neuplaćivanje doprinosa, predviđene kazne od tri do pet godina.

Predstavnici Federalnog zavoda MIO/PIO, Porezne uprave FBiH i Udruženja umirovljenika na nedavnom su sastanku zaključili da je nedisciplina u plaćanju doprinosa važan uzrok teškoća u osiguranju sredstava za isplatu mirovina.

Prošle godine Federalni zavod MIO/PIO i Porezna uprava FBiH upozorili su banke da će ih kazneno goniti ako ne prijavljuju one koji ne uplaćuju redovito doprinose uz isplatu neto plaća.

Gubitak 110 milijuna KM

Na temelju toga Porezna uprava FBiH provodila je intenzivne aktivnosti u ubiranju doprinosa za Mirovinski zavod. To je rezultiralo poboljšanjem u naplati doprinosa te je u prosincu bilo dva posto više, a u siječnju pet posto više prihoda. Iz Zavoda su najavili kako će se Poreznoj upravi dostavljati podaci o tome gdje, u kojim tvrtkama je najveći problem.

Jedan od njih je i to što mnogi samostalni obrti, agencije i slično u kojima rade tisuće ljudi poslodavci prikazuju minimalnu plaću i na nju plaćaju doprinose. Prema nekim procjenama, država za neuplaćene doprinose gubi oko 110 milijuna maraka godišnje, što predstavlja razlog deficita u financiranju mirovina.

Povreda osnovnih prava radnika

Zakoni u regiji koji tretiraju ovaj problem su slični pa se tako navodi da će onaj tko se svjesno ne pridržava propisa koji se odnose na zaključivanje ugovora o radu i prestanku radnog odnosa, plaće i druga primanja iz radnog odnosa, radno vrijeme, stanke, odmor, godišnje odmore ili odsustva, zaštitu žena, mladeži i osoba s invaliditetom biti kažnjen novčanom ili kaznom zatvora do tri godine. Zakon se odnosi i na zaštitu radnica tijekom trudnoće i roditeljstva, zaštitu starijih radnika, zabranu prekovremenog ili noćnog rada ili plaćanja propisane naknade.

Možda vam se svidi

Comments are closed.