Akcija prekrečavanja grafita na nekoliko javnih objekata u Brčkom

Podizanje svijesti u lokalnoj zajednici

Mreža ,,Promoviši pozitivno“ u saradnji sa Policijom Brčko Distrikta BiH i Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini, organizovala je akciju prekrečavanja grafita na nekoliko javnih objekata.

Opšti cilj akcije prekrečavanja grafita je podizanje svijesti u lokalnoj zajednici da se ispisivanjem grafita nanosi šteta društvenoj zajednici u cjelini, narušava izgled grada i veoma često poziva na mržnju. Stoga su specifični ciljevi akcije ukazivanje na potrebu preventivnog djelovanja koje bi uticalo na smanjenje pojave ispisivanja grafita i većeg učešća stanovnika Distrikta na uklanjanju postojećih grafita.

„Ekonomski fakultet i Savez studenata Brčko je došao da da doprinos u prevenciji grafita i ostalih oblika vandalisanja imovine i javnih ustanova i eto da se donekle proširi ta svijest o prevenciji“, kaže Milan Trifunović, učesnik akcije.

„I mi kroz različite aktivnosti prije svega edukativnog karaktera pokušavamo uticati na mlade da im se skrene pažnja da ovo što rade nije dobro, ali da to što rade može se raditi na jedan lijep kvalitetan i produktivan način“, ističe Damir Radenković, predstavnik Mreže „Promoviši pozitivno“.

Brčanska Policija pridružila se ovoj akciji u saradnji s mrežom nevladinih organizacija „Promoviši pozitivno“, upozoravajući da je ispisvanje grafita protivpravno djelo.

„Ukoliko je poruka uvredljivog sadržaja to svakako prelazi u krivično djelo i onda se procesuira u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, a ukoliko grafit nema poruku ukoliko uništava tuđu imovinu svakako je to i krivično djelo oštećenja tuđe stvari“, pojašnjava Halid Emkić, šef operativno-komunikacijskog centra Policije BD.

Policija je do sada imala značajan broj prijava o ispisivanju grafita, a kazne za pisanje grafita neuvredljivog sadržaja su prekršajno djelo i  kreću se od 500 do 1.500 maraka.

federalna.ba

Možda vam se svidi

Leave A Reply