Akcija "Oskar": U toku hapšenje više osoba zbog neovlaštene trgovine drogom

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su rano jutros akciju kodnog naziva “Oskar” koja se izvodi na području Sarajeva, Zvornika i Bihaća.U toku je hapšenje osam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama i pretresi objekata na deset lokacija.

Navedene aktivnosti realiziraju se u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Kantona Sarajevo i MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Osobe lišene slobode u okviru ove akcije sumnjiče sa da su kao pripadnici organizirane kriminalne grupe kontinuirano, u periodu od juna do decembra 2014. godine, vršili neovlašteni promet opojne droge „heroin“ i „skunk“ iz BiH u Srbiju radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

Policijski službenici SIPA-e, u saradnji sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, MUP-a R.Srbije i MUP-a Tuzlanskog kantona, proveli su višemjesečnu složenu kriminalističku istragu.

Nakon utvrđivanja potrebnih činjenica i potvrđivanja osnova sumnje, na prijedlog Državne agencije za istrage i zaštitu, Sud BiH i Tužilaštvo BiH izdali su naredbe za pretrese i lišenja slobode koja se danas realiziraju.

Tužilaštvo BiH, provodeći istragu na ovom predmetu, došlo je do saznanja da su osumnjičene osobe duži vremenski period dopremale opojnu drogu „heroin“ sa područja Makedonije, Crne Gore i Kosova na područje Bosne i Hercegovine, vršili miješanje opojne droge sa različitim supstancama kako bi dobili na količini, kao i rasturanje ove opojne droge na područje BiH, te dalje na teritoriji Srbije i Hrvatske.

Tokom istrage ostvarena je značajna regionalna saradnja sa policijskim i pravosudnim organima Republike Srbije i ova akcija predstavlja dobar primjer regionalne saradnje u borbi protiv međunarodnog krijumčarenja narkotika, u predmetu u kojem su osumnjičeni počinioci državljani nekoliko država u regionu.

Avaz.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.