Akcija Instituta za zdravlje Zenica: Dvaput godišnje pregledi kože za stotine građana

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je proteklog vikenda započeo drugu, jesenju fazu pregleda kože, te u saradnji sa dermatolozima iz Kantonalne bolnice Zenica planira obaviti besplatni pregled – skrining (screening) oko 120 prijavljenih osoba iz Zenice i drugih gradova Zeničko-dobojskog kantona na melanom kože.

Podjednak rizik postoji i tokom jeseni i zime

Podjednak rizik postoji i tokom jeseni i zime

Rizici negativnog sunčevog zračenja ne prestaju sa ljetnim temperaturama, jer i u toku oblačnih dana 50 posto negativnih UV zraka prodire na površinu zemlje, pa je oprez potreban čak i u jesenjem i zimskom periodu.

Dvaput godišnje, u proljeće i jesen, INZ organizuje akciju pregleda kože na koju se u toku godine prijavi nekoliko stotina osoba. Važno je znati da svi oni koji sumnjaju na neke promjene kože mogu u bilo koje doba godine da se obrate svom porodičnom ljekaru, koji će ih uputiti na pregled kože u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu, u slučaju ZDK u Kantonalnu bolnicu Zenica.

Tim ljekara je i ovaj put predvodila prim.dr. Samira Dajić Hrvanović, subspecijalista-dermatološke onkologije iz Kantonalne bolnice Zenica (KBZ). U svakom ranijem pregledu dijagnosticirana je kod nekoliko pacijenata koji su se javili na preventivni pregled, sumnja na maligni melanom (karcinom kože) ili promjene koje je neophodno hirurški odstraniti, pa su upućeni na dalje liječenje u adekvatne zdravstvene ustanove.

Iako osmišljena i planirana kao preventivni pregled, akcija pregleda – skrininga kože svake godine rezultirala je pravovremenim otkrivanjem zdravstvenih problema kod određenog broja građana, što cijelom projektu i akciji daje na značaju, kad se uzme u obzir da pravovremenim otkrivanjem melanoma izlječivost gotovo 100 posto. Istovremeno, metodom onkološkog tretiranja i liječenja pacijenata, koja je kao posljednja u nizu raspoloživih metoda, uspješnost izlječenosti se svodi svega na desetak posto.

-Rak kože ima jedan od najbržih porasta učestalosti u Evropi, uprkos tome što je jedini koji se može otkriti pregledom golim okom i dijagnostikovati u ranoj fazi. Akcija besplatnog pregleda kože provodi se dva puta godišnje kako bi se skrenula pažnja na opasnost nepromišljenog izlaganja suncu, te podizanja svijesti naših građana o značaju samopregleda mladeža. Briga o najmlađima mora da nam bude prioritet, zato nam je posebno drago da smo ove godine dio kampanje posvetili upravo i zaštiti dječije osjetljive kože. Veliki je rizik i navika odlazak u salone za sunčanje tj. solarije, kazala je dr. Elma Kuduzović, rukovoditeljka Odjeljenja za promociju zdravlja u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Važnost pregleda svake sumnjive promjene kože

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply