AIS potpisao kolektivni ugovor sa ugostiteljima u BiH

Asocijacija izvođača i svirača AIS, kolektivna organizacija za zaštitu prava izvođača muzičkih djela nedavno je potpisala Kolektivni ugovor sa reprezentativnim Udruženjem hotelijera i restoratera BiH UHRBIH.

Kolektivni ugovor je u ime AIS-a potpisao predsjednik AIS-a Almir Ajanović, a u ime udruženja UHRBiH, predsjednik udruženja Amir Hadžić. Potpisivanjem ovog dokumenta, stvoreni su preduslovi za regulisanje prava izvođača muzičkih djela u oblasti ugostiteljstva na području Bosne i Hercegovine. Time je načinjen veliki iskorak u poštivanju autorskih i srodnih prava, jer je do samo prije nekoliko godina bilo nezamislivo očekivati da bi mogao biti postignut dogovor na ovoj relaciji. Uslovi i tarife plaćanja naknade prilagođeni su ekonomskoj situaciji kako ne bi bili preveliko opterećenje za korisnike. Prema ovom ugovoru naknada se naplaćuje počevši od 01. januara 2017.godine, neovisno o tome kada će biti potpisani pojedinačni ugovori sa korisnicima. Napominjemo da AIS štiti prava svih izvođača muzičkih dijela koja se emituju u Bosni i Hercegovini,bez obzira na njihovu državnu pripadnost, žanr u kojem djeluju, te da ta prava pripadaju nasljednicima izvođača muzičkog djela i nakon njegove smrti.

„Ovo je veliki uspjeh za kolektivnu organizaciju AIS, kao i za sve domaće i strane izvođače muzičkih djela.Po prvi put će izvođači muzičkih djela nakon više od 20 godina biti u mogućnosti ostvariti prihode od ove brojne grupacije korisnika.Bitno je napomenuti da je ovo treći Kolektivni ugovor koji je AIS zaključio za nepunih dvije godine svog djelovanja“, izjavio je Almir Ajanović, predsjednik AIS-a.

Direktor AIS-a Jasmina Misirlić izjavila je da je veliki broj korisnika iz ugostiteljske djelatnosti već pristupio zaključivanju pojedinačnih ugovora, te je za očekivati da će u narednom periodu odziv korisnika biti u porastu. Dodala je da će AIS nastaviti sa istim trendom rada i u budućnosti, te da će sa svim raspoloživim sredstvima nastaviti sa zaštitom izvođača muzičkih djela na području Bosne i Hercegovine u skladu sa zakonskim propisima.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar