Agencija za zaštitu ličnih podataka upozorila na opasnosti od krađe identiteta

0

Krađa identiteta sve je učestalija pojava u svim zemljama svijeta, a ni Bosna i Hercegovina nije iznimka. Poznati su brojni slučajevi u kojima se tuđim dokumentima sklapaju lažni ugovori, kupuje, posluje…

Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH u svom je dosadašnjem radu imala nekoliko slučajeva koji su upućivali na krivično djelo nedozvoljenog ili neovlaštenog korištenja ličnih podataka koje je dostavila organima gonjenja, kazali su Feni iz te agencije.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Primjera radi, zabilježen je slučaj kada je na osnovu kopije lične karte registrovana firma na fizičku osobu, bez njenog znanja, a koja je nakon toga imala ogromne probleme jer su joj se pripisale obveze nastale u radu te firme.

Drugi slučaj odnosio se na promjenu biračke opcije za glasanje u odsustvu. Radilo se o promjeni biračke opcije osobi, na osnovu kopije lične karte, bez njenog znanja. Osoba koja je to učinila krivično je procesuirana, a Agencija je provela postupak prema Centralnoj izbornoj komisiji BiH, što je okončano presudom Suda BiH.

Imajući u vidu činjenicu da su navedene zloupotrebe ličnih podataka proizašle iz nezakonitog pribavljanja kopije lične karte, Agencija poseban značaj u svom radu daje upravo kontroli pribavljanja njihovih kopija.

Svaka kopija lične karte stvara rizik od zloupotrebe, što je to prepoznato i od zakonodavca, pa je Zakonom o ličnoj karti državljana BiH propisano da se kopija lične karte može pribaviti samo ako je to propisano zakonom.

Generalno, zaštita osobnih podataka je živa materija i apsolutnu zaštitu nije moguće ostvariti, jer se, u konačnici, radi o postupku i odgovornosti pojedinaca, ističu iz Agencije te dodaju kako je ljudski faktor zasigurno najslabija karika u sustavu zaštite osobnih podataka kod svakog kontrolora.

Međutim, adekvatnim ispunjavanjem zakonskih obveza, propisivanjem i primjenom tehničkih i organizacijskih mjera, djeluje se preventivno kako bi se spriječila nezakonita i neovlaštena obrada osobnih podataka, a što će svakako uticati i da se mogućnost krađe identiteta svede na minimum.

U tom cilju, iz Agencije upozoravaju kako i sami građani trebaju poduzeti određene mjere, uključujući fizičku zaštitu svojih osobnih podataka i dokumenta na kojima su oni sadržani, kao i da svoje identifikacijske podatke ne čine dostupnim putem interneta i drugih medija koje ne mogu u potpunosti kontrolirati.

Agencija u granicama svojih kapaciteta aktivno radi na podizanju svijesti građana o značaju zaštite osobnih podataka, a kao prioritet u prošloj godini, što će se nastaviti i u ovoj, jesu djeca kao rizična kategorija.

Iz Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH podsjećaju kako je obveza svih kontrolora (javnih organa, pravnih i fizičkih osoba) koji vrše obradu osobnih podataka, da ispoštuju Zakon kao opći propis, kao i druge propise koji sektorski reguliraju obradu osobnih podataka za koju su oni nadležni. Jedna od zakonskih obveza svakog kontrolora odnosi se i na donošenje plana sigurnosti osobnih podataka kojim će se odrediti tehničke i organizacione mjere za sigurnost osobnih podataka.

Također, naglašavaju kako nije dovoljno samo propisati mehanizme za zaštitu osobnih podataka već ih konstantno primjenjivati u praksi, unapređivati i vršiti kontrolu primjene tih mehanizama. (Fena)