ADVOKATI UPLAŠENI Ne osjećamo se sigurno, vlast i zakon moraju nas zaštititi!

0

Advokati u Bosni i Hercegovini ogorčeni su i razočarani jučerašnjim stravičnim događajima koji su se dogodili njihovim kolegama. Izražavaju ogromnu zabrinutost svojom neadekvatnom zaštitom i nebrigom vlasti da se zakonskim okvirom znatno bolje reguliše ta oblast.

Podsjećamo, u ulici Bihaćkih branilaca u Bihaću jučer u 8:25 sati u eksploziji nepoznate eksplozivne naprave ispred jednog advokatskog ureda smrtno je stradala 61-godišnja advokatica Jasmina Koričić. No, to nije bilo sve.  Naime, aktivirana je još jedna eksplozivna naprava koja, na svu sreću, nije odnijela život. Taj napad dogodio se sinoć, nešto iza 23 sata, kada je eksplozivna naprava, podmetnuta od strane nepoznatih osoba, eksplodirala u kancelariji tuzlanskog advokata Faruka Balijagića.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Reakcije advokata u našoj zemlji su očekivane. Smatraju kako njihov poziv, za razliku od sudija i tužilaca, apsolutno nije zaštićen i dovoljno regulisan zakonskim okvirima.

Dalipagić: Mora se donijeti trajnije zakonsko rješenje

Advokatica Nada Dalipagić kazala nam je da već odavno upozorava kako je sigurnost odvjetnika nikakva.

– Uvijek sam govorila, ne samo da tu organi sigurnosti moraju povesti više računa, nego se mora donijeti jedno trajnije zakonsko rješenje. Tu posebnu ulogu ima naša Advokatska-Odvjetnička komora FBiH – kazala je Dalipagić.

Prema njenim riječima, odvjetništvo, sudstvo i tužiteljstvo čine tzv. sveto trojstvo i oni ne mogu funkcionirati jedno bez drugog.

nada-dalipagic-foto-fena

Foto: Avaz.ba (Nada Dalipagić)

– Ne može biti dobrog odvjetništva bez dobrog sudstva, odnosno dobrog sudstva bez dobrog odvjetništva. Prema tome, mora se shvatiti da ta trijela sudbene vlasti ne mogu funkcionirati jedno bez drugog. U toj trodiobi odvjetnici nemaju apsolutno nikakve zaštite – kazala je Dalipagić.

Navodi kako je posebno razočarava činjenica da se uvijek digne malo prašine samo onda kada se dogodi kakav sličan incident, a onda se na sve to vrlo brzo zaboravi.

– Ubistvo odvjetnice prevršilo je svaku normalnu mjeru i zbog toga svaki normalan odvjetnik osjeća nesigurnost i jednostavno nije u stanju da radi. Vjerujte mi, jučer, nakon što sam o tome saznala, upravo na vašem portalu, odmah sam raspustila svoj ured i rekla kolegama im da idu kući. Jednostavno, bili smo potpuno nesposobni za bilo kakav rad. A upravo tako je postupila i većina odvjetnika – dodala je Dalipagić.

Savić: Potrebna nam je sistematska promjena u društvu

Advokatica Tatjana Savić također naglašava da advokati koji obavljaju svoju djelatnost nisu zaštićeni kao drugi učesnici u pravosuđu.

Kao primjer navela je činjenicu da se napadi na sudije i tužioci smatraju kvalifikovanim krivičnim djelima, za razliku od napada na advokate, koji se smatraju samo običnim krivičnim djelima.

index

Foto: Avaz.ba (Tatjana Savić)

Savić rješenje vidi u izmjenama Krivičnog zakona.

– Međutim, očigledno da je potrebna neka sistematska promjena u društvu uopšte, jer mislim da same izmjene zakonskog okvira ne bi spriječile ovakve događaje. Isto tako, smatram da se na mnogo viši nivo podižu bilo kakvi napadi na sudije ili tužioce, dok napadi na advokate prolaze uz par vijesti dok se sam događaj desi, bez nekih javnih osuda od visokih zvaničnika – rekla nam je Savić.

Čelik: Advokatska komora FBiH mora nešto inicirati

Advokat Kerim Čelik ogorčen je jučerašnjim tragičnim događajima.

I on navodi kako advokati u našoj zemlji nisu adekvatno zaštićeni.

– Iskreno, veoma mi je žao kolegice Koričić z Bihaća, a jutros sam, kada sam došao u kancelariju, saznao i za Balijagića. Ovo stvarno nema smisla, ali mora se nešto poduzeti. Advokatska komora FBiH mora nešto mora inicirati. I sudije, i tužioci i advokati, svi smo mi službene osobe, iako se nas, advokate, tako ne tretira – rekao je Čelik.

kerim-celik

Foto: Avaz.ba (Kerim Čelik)

Ističe da je status advokata u BiH, prije svega u FBiH, dotakao samo dno.

– Vjerujte, ni meni nije jednostavno. Ja radim teške krivične predmete. Jučer kada sam dolazio na posao, u stubištu gdje mi se nalazi kancelarija, nema rasvjete. Naravno da čovjeku nije jednostavno, jer bude i prijetnji i svega. Onda se radi do kasno u kancelariji – nije to posao da se radi do 15 do 16 sati, pa da idete kući, već posao praktično počinje poslije 17 sati, kada se završe suđenja – dodao je Čelik.