Adana: Otkrivena prva cesta s dvije trake iz antičkog doba

Prva cesta sa dvije trake otkrivena je arheološkim istraživanjima na području antičkog grada Anavarza u blizini sela Dilekkaya u turskom gradu Adana, javlja Anadolu Agency (AA).

Cesta važi za prvu cestu sa dvije trake u antičko doba, a postavljena je bila na stubovima. Fatih Gulsen, član arheološkog odjela fakulteta na Cukurova univerzitetu, kazao je za AA da je cesta bila duga 2.700 metara. Prema njegovim riječima, radi se o najvećoj cesti u antičko doba koja je do danas otkrivena.

Antički grad Anavarza je svoj najsjajniji period doživio od 3. do 5. stoljeća. Gulsen navodi da je ovaj antički grad bio najvažniji grad za kampovanje u rimsko doba na području istočnog Mediterana. “U antičkom gradu Anavarzi postoje kulturni tragovi različitih civilizacija iz helenističkog, rimskog, bizantskog i osmanskog perioda. Cesta sa dvije trake otkrivena je uz pomoć naučnih istraživanja. Njena specifičnost je što predstavlja prvu i najveću cestu koja je postojala u antičko doba, a koja je otkrivena”, poručio je Gulsen. Cesta je, pojašnjava Gulsen, bila postavljena na stubovima koji su otkriveni tokom prošlog stoljeća. Otkriveno je 1.360 stubova. Istakao je da će u naredne 3-4 godine oko 250 metara ceste biti otvoreno za posjetitelje.

Možda vam se svidi

Comments are closed.