Abdulreshit u UN-u: U kineskim logorima tri miliona Ujgura, to je cijeli Berlin

0

Ujgurski aktivista i borac za ljudska prava Abdulshukur Abdulreshit izjavio je da se nad pripadnicima muslimanske manjine Ujgura, koji žive u kineskoj autonomnoj pokrajini Xinjiang, vrši genocid.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Moja porodica je također zatvorena u kineskom koncentracijskom logoru”, kazao je Abdulreshit u obraćanju na 45. zasjedanju Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) u Ženevi, prenosi AA.

Naglasio je da pod genocidom također podrazumijeva i zločine kao što su “sterilizacija i trgovina ljudskim organima”.

“Moj brat je poput roba prisiljen da sklapa punjače za telefone. Moguće je da je upravo on sklopio neke od punjača koje i vi koristite. U koncentracionim logorima se nalazi tri miliona Ujgura. Zamislite da stanovništvo Berlina ili Čikaga bude zatvoreno poput roblja”, kazao je Abdulreshit.

Upozorio je kako mnoge zemlje ignoriraju torturu i genocid nad Ujgurima.

“Ako se zaista želi nešto uraditi, UN bi sada trebao djelovati. Zaustavite genocid”, apelovao je ovaj ujgurski aktivista.

Direktor organizacije Human Rights Watch (HRW) u Ženevi John Fisher također je oštro osudio Kinu i njene postupke prema Ujgurima.

“Naše organizacije su vrlo zabrinute zbog posljedica kršenja prava koje vrši Kina. Na meti Kine su također i borci za ljudskih prava u inostranstvu. Država koja se pokušava staviti iznad svake istrage predstavlja ključnu prijetnju ljudskim pravima. Nijedna zemlja ne može biti iznad zakona”, kazao je Fisher.

Autonomna pokrajina Xinjiang je najveća kineska pokrajina u kojoj dominantno živi muslimansko stanovništvo koje čine pripadnici turkijske zajednice Ujguri i etnički Kazahstanci.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava već neko vrijeme pokušavaju međunarodnoj zajednici ukazati na problem ujgurske zajednice u Xinjiangu u kojem su milioni ljudi zatvoreni u “logore za preobražaj i doedukaciju”.