Aatxe prodefilovao kroz Kakanj: Mitsko biće plijenilo pažnju Kakanjaca !?

Baski su narod koji živi na zapadnim Pirenejima i obali Biskajskog zaljeva. Oko 2,5 miliona stanovnika živi u Španskoj autonomnoj pokrajini Baskiji, a oko 200 000 u Francuskoj.Baskijskih zajednica ima u Srednjoj i Južnoj Americi kuda su odselile u 18.st.

Osnova baskijskog identiteta je jezik nazvan euskara. To je jedini neindoeuropski jezik u Zapadnoj Europi, a porijeklo jezika nije do kraja objašnjeno. Pretpostavlja se da su Baski ostatak neindoeuropskog naroda. Najveći baskijski grad je Bilbao (na jeziku Baska: Bilbo).
Porijeklo Baskijaca je tajanstveno, niko ne zna odakle su im preci. Antropolozi i naučnici drugih profila drže ih po fizičkoj konstituciji jedinstvenima u svijetu. Krv im je posebna, česta je krvna grupa 0 s negativnim rezus-faktorom. Visoki su, dugih nogu i malih stopala, oči i kosa su crni, nos orlovski i najzanimljiviji je oblik lica, trokutast, često ih stoga nazivaju ‘narod sa zečjim licem’.

Porijeklo

Porijeklo Baskijaca danas se dovodi u vezu s Kromanjoncima.

-Kromanjonac je bio izrazito visok, uske i duge lobanje, izraženih jagodica i povećeg nosa. Teoriju o kromanjonskom porijeklu Baskijaca argumentuju i činjenice iz njihova života. Dobar primjer svakako je drvena zdjela ‘kaiku’ u kojoj se kuha mlijeko ubacujući u nju užareno kamenje koje se grije na vatri. Ova je metoda stara barem 10.000 godina.

– Njihov jezik euskara (baskijski), najstariji je u Europi, lingviste snažno asocira na kameno doba.

Običaji

Baski su u svojoj izoliranosti, ali u veoma tranzitnom području, uspjeli sačuvati stare običaje i jezik. Žene se samo međusobno, za njih su djeca iz miješanih brakova prokleta. Kod njih nije bila rijetkost da se žene unutar jedne obitelji, pa čak i brak između brata i sestre. Sličan običaj nalazimo kod Sansegota, malene zajednice, uveliko rasipane po svijetu, čije je središte otok Susak. Baskijci su veoma odani svojoj zajednici na dan Dia de la Patria (ili na euskarskom Aberi Eguna; Dan domovine) na desetke hiljada Baskijaca iz Francuske, Španije, i širom svijeta, okupljaju se u svetom gradu Gerniku ispod jednog prastarog hrasta i zaklinju na vjernost domovini.

Religija

Tradicionalno, Baskijci su uglavnom rimokatolici. U 19. stoljeću, a prilično i u 20., Baskijci su kao skupina ostali posebno pobožni. U posljednjih nekoliko godina odlazak u crkve opada kao i u ostalim zemljama zapadne Europe. Baskija je bila izvor misionara poput Franje Ksaverskog i Michela Garicoïtsa. Ignacije Loyola, osnivač Družbe Isusove, bio je Bask. 17. C. Kalifornijski franjevac Fermín Lasuén rođen je u Gazteizu.

Dašak protestantizma u kontinentalnoj Baskiji proizveo je prvi prevod novog zavjeta na Baskijski jezik Joannesa Leizarrage. Nakon što se kralj Navare , Henrik IV. obratio na katoličanstvo kako bi postao kralj Francuske, protestantizam je gotovo nestao.

Bajona je imala židovsku zajednicu sastavljenu uglavnom od Sefarda izbjeglih od španske i portugalske inkvizicije. Također su bile i važne židovske i muslimanske zajednice u Navari prije kastilske invazije 1512.-1521.

Danas, prema jednoj anketi, samo nešto više od 50% Baskijaca ispovijeda neku vrstu vjerovanja u Boga, dok su ostali ili agnostici ili ateisti. Broj vjerskih skeptika se povećava značajno među mlađim naraštajima , dok su stariji pobožniji.

Ko je “crni jarac” sa defilea ?

Prema vjerovanju i kulturi Baskijaca postoje mitska bića u čije postojanje vjeruju pa tako se na defileu mogao vidjeti “crni jarac” a što je plijenilo najviše pažnje kod Kakanjaca. Prisutni su željeli fotografisati se sa ovim “mitskim bićem” ali i da iznova ponavljaju svoj performans tokom defilea zbog čega je nakratko svečano otvorenje kasnilo.

Mitsko biće koje ste mogli vidjeti na defileu nazivaju Aatxe ili Etsai, nastanjeno je u špilji, zli duh koji poprima oblik mladog crvenog bika, ali katkad mijenja oblik i poprima obličje čovjeka.

Kakanj je još jednom pokazao kako njeguje drugo i drugačije bez obzira o kakvoj kulturi je riječ.

Bravo Kakanj, hvala Baskijo !

 

Izvor: Wikipedia

Možda vam se svidi

Leave A Reply