A-SDA NIJE I NEĆE BITI ISTO ŠTO JE SDA

U posljednje vrijeme učestale su špekulacije oko prelazaka pojedinih članova A-SDA u SDA. Takav proces bi bio isuviše neobičan da isti toliki, pa čak i veći broj, članova SBiH, SBB-a i drugih, u posljednje dvije godine nije pohrlio vratiti se u „matičnu stranku“.
Međutim, kada se radi o A-SDA, vjerovatno zbog sličnih naziva, onda se na ovakve postupke gleda s nešto više pažnje, senzacionalnosti i špekulativnosti.
Posljednje vijesti o prelascima pojedinaca iz Kaknja, Živinica i Bužima, nisu ništa drugo do trgovina istih persona vlastitim ponosom i dostojanstvom u želji da stanu pod kišobran SDA, ne bi li tako zaštitili svoje interese i sve ono što nisu mogli zaštiti kroz druge manje stranke.

SDA, na vrhuncu unutrašnjeg sukoba, prihvatanjem ovakvih kontraverznih pojedinaca samo je dokazala svoju slabost i nemoć pred izazovom da upotpuni svoje redove, pa to mora činiti sa političkim nusproduktima iz drugih stranaka.
Narodni bunt prema decenijski kontraverznoj politici SDA bi se trebao pokazati na ovim izborima. Nesavjesna politika SDA predstavljajući se kao ‘univerzalni zastupnik bošnjačkih interesa’ za sve ove godine nije pokazala dobru volju, a ni požrtvovani trud, da Bošnjak u RS-u ima jednaka prava sa ostalima, da nizom pravnih i praktičnih mjera oživi privredni razvoj, da onima van ‘sarajevskog pašaluka’ praktično pokaže da nisu građani drugog reda, da Krajinu i Krajišnike, na milost i nemilost prepuštene same sebi, zbog svih ratnih i poratnih zasluga nagradi barem savremenom autocestom s kojom će i oni istinski osjećati Sarajevo glavnim gradom, a ne servisno gravitirati susjednom Zagrebu.

Stranačko vođstvo A-SDA, iako to mnogi gledaju kao rasulo, u tome vide itekakvu prednost i dar od Boga Jedinoga, jer isti pojedinci hrleći za vlastitim neostvarenim ambicijama, pred predstojeće izbore, samo su pokazali suštinu i bit svojih političkih vizija koje svode na zadovoljenje niskih poriva. Glasačko tijelo je prepoznalo ovakve špekulante i očekujemo da će ih kazniti trajnim neukazivanjem povjerenja.
SDA u strahu od gubljenja svakoga glasa, a posebno u strahu od kandidature dr. Cerića, poseže za pravljenjem meteža, kao i za svim medijskim i praktičnim opstrukcijama, a jedna od njih je po svaku cijenu provokativno i ceremonijalno uvođenje pojedinih kadrova A-SDA pod svoje skute.

A-SDA sa svojim pravim i odanim kadrovima, uspješnim privrednicima i intelektualcima koji su postali prepoznatljivi po svojoj marljivosti, poštenju i dosljednosti, iako još nema gigantske kapacitete, uspjela je prevazići komplekse koji su joj nametani i spočitavani svo ovo vrijeme. Sada, kada ovaj politički pokret ima prepoznatljivu kritičnu masu, nije ni važno kako će se u budućnosti formalno zvati.
Nema nimalo sumnje da je A-SDA, diferencijacijom poštenjem i marljivošću, nastala kao odgovor na neslaganje sa zvaničnom sunovratnom politikom SDA i željom za baštinjenjem svih političkih principa koji su zamrli ne samo u SDA-u, već i u drugim političkim strankama.

Kako vrijeme prolazi, A-SDA, korak po korak, postaje sve respektabilnija i sve jači faktor na bh. političkoj sceni. Za relativno kratko vrijeme, nakon Krajine, zaživjela je i ojačala u općinama srednje Bosne i šire. Takvo progresivna uzlaznost naravno da smeta SDA-u, koja u svakoj drugoj političkoj opciji vidi opasnost za opstanak vlastitih interesa i privilegija, a kamoli u onoj koja konkurentski istinski može pokazati i dokazati da se politika može voditi na daleko pošteniji i uspješniji način.

Press A-SDA

Možda vam se svidi

Comments are closed.