70 godina od nastanka VW Buba

Prije 70 godina u fabrici u Wolfsburgu pokrenuta je serijska proizvodnja prvog poslijeratnog Volkswagenovog modela, Tip 1, u historiji poznatijeg kao “buba”. Ostalo je legenda.

580133504568d0fde58ada947845808_v4_big

Iako je razvoj čuvene VW “bube” započeo još prije Drugog svjetskog rata, ovaj model stekao je slavu i široku popularnost tek nakon kapitulacije Njemačke, kada su kontrolu nad pogonom u Wolfsburgu preuzeli Britanci

.

Fabriku u kojoj su Njemci tokom rata izrađivali opremu za potrebe svoje vojske, 11. aprila 1945. zauzele su američke oružane snage. Ratna proizvodnja nastavljena je do okončanja sukoba, a zatim je upravljanje fabrikom prepušteno britanskim okupacionim vlastima.

Pod njihovom upravom započela je i masovna proizvodnja modela Tip 1, koji će se kasnije proslaviti pod nadimkom “buba”. Britanci su proizvodnu liniju prilagodili civilnim potrebama, a fokus je bio na poboljšanju kvaliteta izrađenih automobila i uspostavljanju prodajne mreže.

Prva vozila namjenjena izvozu napustila su Njemačku u oktobru 1947. a “buba” se u narednim decenijama sklapala na više lokacija širom svijeta. Do jula 2003., kada je okončana proizvodnja u posljednjem aktivnom pogonu, u Meksiku, sa fabričkih traka ukupno je sišlo 21.529.464 vozila. Uprkos tome što je nastala u vrijeme nacističkog režima, “buba” je na kraju izrasla u pozitivnu ikonu poslijeratne Njemačke.

federalna.ba/B92

Možda vam se svidi

Leave A Reply