5 stvari koje tijelo transformišu do neprepoznatljivosti!

Ne trošite vrijeme u teretani – poslušajte ove savjete i u 2016. konačno ostvarite sve ciljeve!

“Nemam vremena za trening” – ovo je jedna od najčešćih laži u XXI vijeku, a ako ne želite da se služite ovim izgovorima, poslušajte sljedeće savjete, koji će vam pomoći da uštedite vrijeme provedeno u teretani i iskoristite ga na najbolji način:

DNEVNIK TRENINGA

Dnevnik treninga je jedan od najznačajnijih djelova u treningu koji su vam potrebni i omogućavaju vam dvije ključne stvari: da isplanirate trening unaprijed i da izmjerite svoj učinak.

Veoma je bitno da znate tačan plan treninga prije nego što odete u teretanu, jer će to poboljšati fokus i kvalitet treninga i spriječiti gubljenje vremena na smišljanje sljedeće vježbe. Isplanirajte koje ćete pokrete koristiti, u koliko serija i ponavljanja, kao i koliko ćete se odmarati. Osim precizno isplaniranog treninga, vašem tijelu je potreban konstantan izazov, koji će vas tjerati da poboljšate svoj trening i učinak u teretani, a dnevnik treninga će vam sve ovo olakšati.

FOKUSIRAJTE SE NA VJEŽBAMA KOJE DAJU REZULTATE

Većina ljudi u teretani gube vrijeme i energiju na serije vježbi koje im uopšte ne koriste. Prvi korak da izbjegnete suvišne vježbe jeste da se fokusirate na prave, dobitne pokrete. Većinu vašeg vremena bi trebalo da se fokusirate na vježbe poput sklekova, propadanja, zgibova, mrtvog dizanja i čučnjeva.

Drugi način je da izbjegavate vježbe, koje daju mali učinak.

Kako biste iz vremena u teretani izvukli samo najbolje, morate da uskladite serije i ponavljanja, težina koje koristite u vježbama, koje daju manje rezultate i da se koncentrišete na one koje daju najveće rezultate.

MJERITE VRIJEME ODMORA

Odmor između serija je veoma bitna stavka u treningu, kao i težine koje podižete. Stvar je u tome da nesvesno postoji tendencija da se odmori produžavaju. Tajmer ili štoperica će vam pomoći u tome da regulišete intervale odmora između treninga, kao i da uđete i izađete brzo iz teretane, kao i da naravno poboljšate učinak u teretani i smanjite nivo tjelesnih masnoća.

Ako želite da izgradite snagu, najduži period odmora treba da bude 1 do 3 minuta, a ako želite da izgradite mišiće, onda odmor treba da bude u intervalu od 45 sekundi do 2 minuta.
Ukoliko želite da poboljšate svoje fitnes sposobnosti i smanjite procenat tjelesnih masnoća, igrajte se sa intervalima. Na primjer, jedne nedjelje podesite štopericu na 2 minuta odmora između serija, a sljedeće smanjite odmor za 15 sekundi i tako svake nedjelje dok ne postignete odmor od 45 sekundi.

PROMIJENITE RITAM ZAGRIJAVANJA

Otarasite se klasičnih 5 minuta zagrijevanja na biciklu, pa umjesto toga radite vježbe pokreta, možete da sačuvate vrijeme i da spremite tijelo još bolje za trening. Dinamične vježbe pokreta će zagrijati vaše mišiće, ali takođe i pripremiti vaš nervni sistem i zglobove.
Uradite 3 runde po 10 ponavljanja sljedećih vježbi:

 • letenje nogu
 • downward dog
 • hodanje sa trakom otpora u obliku X
 • letenje uza zid
 • kruženje kolenima
 • lateralni iskorak

RADITE COMPLEX TRENINGE

Complex treninzi su slični cirkulatnim treninzima, samo što koriste jedan komad opreme. Ova kombinacija prži masne naslage, povećava stabilnost i poboljšava kardiovaskularno zdravlje.
Primjer complex treninga sa šipkom:

 • clean
 • push press
 • prednji čučanj
 • mrtvo dizanje
 • veslanje u pretklonu

Uradite 8 ponavljanja svake vježbe, odmorite se 1 minut, pa uradite 6 ponavljanja, odmorite se ponovo 1 minut, 4 ponavljanja, odmor, 3 ponavljanja, odmor i na kraju 2 ponavljanja.

Možda vam se svidi

Leave A Reply