5 brojeva otkrivaju da li vam je srce zdravo: Prave vrijednosti život znače!

0

Svaki liječnik, a naročito vaš kardiolog, bit će vam zahvalan ako pratite sljedeće veličine i čak i vodite osnovni dnevnik o njihovoj promjeni.

1. Indeks tjelesne mase (BMI)

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

BMI je visinsko-težinski pokazatelj uhranjenosti pojedinca i validan je za sve osobe starije od 20 godina. Prikazuje odnos težine i visine tijela, ali s obzirom na to da ne uzima u obzir tjelesnu građu, uporaba BMI je ograničena. Pravilno izračunavanje BMI vrši se na temelju četiri parametra: visine, težine, godina i pola, prenosi “Lisa“.

2. Opseg struka

Opseg struka je važan jer on ukazuje na količinu masti sakupljene u trbušnom predjelu. Mnogo masti na trbuhu može biti signal na eventualnu prijetnju od srčane bolesti ili dijabetesa drugog tipa.

Opseg struka na visini pupka je još jedna korisna mjera koja može ukazati na srčane probleme. Za žene opseg struka treba biti manji od 89, a za muškarce manji od 102 centimetra.

3. Kolesterol

Visok novo kolesterola u krvi vodi ka srčanim oboljenjima i šlogu. Razinu lošeg kolesterola bi trebalo da iznosi manje od 2,6 mmol / l dok ukupan kolesterol treba biti niži od 6,2 mmol / l.

4. Šećer u krvi

Visoka razina šećera u krvi može izazvati dijabetes, što uvećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja, kao i bolestima bubrega, očiju i živaca. Normalne vrijednosti su 6,7 mmol / l ujutro, na prazan želudac ili> 11,1 mmol / lu toku dana.

5. Krvni tlak

Dva broja se koriste za izračunavanje krvnog tlaka. Radi se o sistolički pritisku (kada srce kuca) preko dijastoličkog tlaka (opuštanje srca između otkucaja). Normalni tlak je 120/80 mmHg.