40. godišnjica izgradnje Doma zdravlja Kakanj

U aprilu 1975. godine završena je izgradnja sadašnjeg Doma zdravlja u Kaknju. Izgradnjom ovog objekta zdravstvo je dobilo lijep i funkcionalan prostor, a građani uslove i mogućnost za efikasnije zdravstvene usluge.

Dom zdravlja - Kakanj
Dom zdravlja – Kakanj

Duži vremenski period nakon Drugog svjetskog rata, u Kaknju je radio samo jedan ljekar. Bio je to dr. Hamid Simitović. Od 1954. godine već rade dva ljekara. Doktoru Simitoviću pridružio se dr. Asim Delibašić, prvi ljekar iz ovog kraja. Sredinom 60-tih godina u kakanjsku bolnicu, koja je 1962. godine pretvorena u Dom zdravlja, počinju dolaziti i ljekari specijalisti, prvo iz Sarajeva, a potom i iz Zenice.

Sve do 1966. godine prostorni kapaciteti bolnice ostali su isti (prema podacima iz Monografije Kaknja koja je štampana 1987. godine prva zgrada bolnice je bila zgrada u koju se poslije uselila firma “Ton”, op.aut). Jedino je zgrada u kojoj su nekad stanovali ljekar i direktor Direkcije Rudnika pretvorena u bolnički stacionar sa 15 do 20 postelja.

U bolnički prostor pretvorena je i zgrada koja je prvobitno bila namijenjena dječijem vrtiću i obdaništu, od čega se još tokom izgradnje odustalo, jer je ocijenjeno da su potrebe zdravstva za prostorom veće.

Vrlo brzo i ovaj prostor je postao nedovoljan pa se pristupilo izgradnji nove zgrade Doma zdravlja. Izgradnja je završena u aprilu 1975. godine. (Press Općine Kakanj)

Možda vam se svidi

Comments are closed.