4 namirnice koje će vas zaštiti od virusa i gripa

Svake godine kad je pojačana sezona virusa i gripa, ljekari i nutricionisti napominju da se od virusa možemo odbraniti i sa pojedinim namirnicama.

– Crijeva igraju bitnu ulogu u zaštiti imuniteta – kaže Lokvud Bekerman, a evo koje ona namirnice preporučuje za održavanje imuniteta u top formi tokom cijele zime.

– Crijeva igraju bitnu ulogu u zaštiti imuniteta – kaže Lokvud Bekerman, a evo koje ona namirnice preporučuje za održavanje imuniteta u top formi tokom cijele zime.

1. Probiotici

Jogurt, kiseli kupus, kefir, miso supa… sve su to namirnice koje su i prirodni probiotici i koje spadaju u ciljanu ishranu kojom se crevna mikroflora može dovesti u ravnotežu jer imaju mnoge dobre bakterije. Ako ste već bolesni, pijte miso supu jer sadrži mnoštvo dobrih bakterija, enzima, esencijalnih masnih kiselina, izoflavona i drugih važnih nutrijenata. Osim toga, miso je i dobar izvor kalcijuma, mangana, gvožđa, magnezijuma, fosfora, bakra i cinka, a od vitamina sadrži folnu kiselinu, tiamin, riboflavin, niacin i vitamine A, B6, B12 i K.

2. Kurkuma

Kurkuma je biljna vrsta iz porodice đumbira od čijeg se korijena dobija istoimeni začin aromatičnog ljutog, blago-gorkog i smolastog ukusa. Bekerman podsjeća na njena protivupalna svojstva, a kaže i da se miješanjem kurkume s crnim biberom dobije začin koji se lakše apsorbuje u tijelu. Takav začin možete stavljati na skoro sva slana jela, a kurkumu možete dodati i u šoljicu toplog mlijeka sa usitnjenim bademima ili sa ovsenim pahuljicama.

3. Orašasti plodovi

Dodajte orašaste plodove svojoj ishrani zbog antioksidansa koji pomažu u borbi protiv raznih mikroba – kaže Bekerman i podsjeća da antioksidansi štite tijelo od upale pa bi orašasti plodovi trebalo da budu nezaobilazan dio ishrane, pogotovo zimi – bilo kao grickalice ili u jelima. Osim njih, kafa i tamna čokolada takođe su bogati antioksidansima.

4. Voda i čaj

Na kraju, Bekerman napominje da je izuzetno važno ostati hidriran tokom zimskih mjeseci, a čak i ako se ne znojite ili ne osjećate žeđ, tečnost je ključna za održavanje pravilnog rada ćelija. Kad tijelo nema dovoljno vode, objasnila je, ćelije se ‘umaraju’ zbog čega ćete biti podložniji virusima, piše “Kurir“.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply