RMU Kakanj: Stiže nova oprema

Danas je na plato ispred jame Begići Bištrani, počela stizati nova širokočelna oprema, a koja je ugovorena sa proizvođačem i isporučiocem iz Poljske. U toku prvih poslijepodnevnih sati izvršen je istovar prve od 80 hidrauličnih sekcija koje će sve do kraja augusta pristizati iz više od hiljadu kilometara udaljenog mjesta Švirklani (Świerklany) u Poljskoj.Uz prvu hidrauličnu sekciju isporučena su i tri korita sa starnicama čelnog transportera te prateća dokumentacija u četiri registratora. Planirano je da u ovom mjesecu bude isporučeno 17, u junu 27, u julu 25 i u augustu 11 sekcija.

Do okončanja isporuke sekcija planiran je transport i ostalih segmenata širokočelne mehanizacije, koju između ostaloga sačinjavaju dvobubnjasta mašina za otkopavanje uglja i čelni grabuljsti transporter, uz ostalu mašinsku i elektro opremu.

Novom širokočelnom opremom, eksploatacija uglja treba početi u oktobru.

Vrijednost opreme je 18,3 miliona KM, odnosno 9.239.000,00 EUR-a. Sredstva su osigurana iz investicijskog fonda Elektroprivrede BiH za dokapitalizaciju rudnika uglja.
Direktor Rudnika Kakanj, mr. Kasim Alajbegović, ističe veliki značaj nove opreme: „Veliki je značaj u početku isporuke ove opreme.Ogleda se u činjenici da je postojeća širokočelna oprema stara više od 30 godina i da je trenutno u postojećem otkopnom polju blizu likvidacije. Ovo je najnovija tehnologija za podzemnu eksploataciju uglja. Raduje nas konačno pristizanje opreme, koje se odvija u skladu sa potpisanim ugovorom i obavezama, koje je Beker Warkop iz Poljske preuzeo“. (RMU Kakanj)

Možda vam se svidi

Leave A Reply