3 namirnice poslije pedesete mogu da izazovu Alchajmera i demenciju

Saznajte i koje namirnice treba da uključite u ishranu kako biste snizili rizik od degenerativnih bolesti mozga.

Nedavna studija pokazala je da određeni način ishrane, poznatiji kao dijeta Mind (Um), može značajno da smanji rizik od ovih oboljenja.

Nedavna studija pokazala je da određeni način ishrane, poznatiji kao dijeta Mind (Um), može značajno da smanji rizik od ovih oboljenja.

Evo glavnih namirnica koje bi trebalo da uključite u svoju ishranu da biste očuvali zdravlje mozga, ali i koje 3 treba da izbjegavate!

Hrana koja čuva zdravlje mozga

1. Bobice su voće broj 1

Ove voćkice su prepune flavonoide, koji su ključni za zdravlje mozga. Tokom dvadesetogodišnje studije sprovedene na hiljadama ljudi koji jedu voće, stručnjaci su zapazili da najniži nivo slabljenja kognitivnih funkcija imaju oni koji konzumiraju bobičasto voće. Što prije u ishranu ubacite borovnice, jagode i brusnice.

2. Zeleniš

Sjećate se koliko su nas mame i bake tjerale da jedemo sve zeleno što postoji od povrća? Definitivno su bile u pravu! Povrće, a naročito zeleno, odlično je za zdravlje mozga jer sadrži folate, flavonoide, vitamin E i karotenoide. Zeleniš poput spanaća, raštana, zelena salata i kelj najbolje su opcije; čak je i naučno dokazano da ovo povrće usporava starenje mozga.

3. Orašasti plodovi

Umjesto prerađenih, industrijskih grickalica i slatkiša, neka vaša užina bude šaka sirovih ili pečenih orašastih plodova, koji su prebogati vitaminom E, koji čuva moždane funkcije. Zbog jedinjenja koja sadrži, kao i zdravih masti, vlakana i antioksidanasa, pomažu celokupnom zdravlju. Da napravite pravu “čarobnu” kombinaciju za mozak, pomiješajte orašaste plodove i bobičasto voće.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply