23. maja u Kaknju promocija Monografije Trećeg korpusa Armije RBiH

U uredu općinskog načelnika Nermina Mandre danas je upriličen prijem za ratnog komandanta Trećeg korpusa Armije R BiH generala Sakiba Mahmuljina, visoke oficire Armije R BiH Džemala Najetovića i Ribo Hasu, te za predstavnike Organizacije ratnih vojnih invalida “Kakanj 92”.

Razgovaralo se o organizaciji promocije Monografije Trećeg korpusa Armije R BiH na čijem su pisanju Mahmuljin, Najetović i Ribo, uz ostale autore, bili angažirani, dok je izdavač Monografije Savez ratnih vojnih invalida ZDK.

Dogovoreno je da Monografija, koja je nedavno izašla iz štampe, u Kaknju bude promovirana 23. maja 2014. godine, na Dan kakanjskih dobrovoljaca “Misoča 92”, u kino-sali Doma kulture, s početkom u 19.00 sati.

Monografiju potpisuju Sakib Kurtić, Sakib Mahmuljin, Džemal Merdan, Hasib Mušinbegović, Džemal Najetović, Ahmet Odžačkić, Haso Ribo, Zemir Sinanović i Remzija Šiljak. Izuzetno dopadljivo likovno rješenje korica djelo je akademskog slikara Ahmeta Hundura.

Općinski načelnik Nermin Mandra je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je Monografija završena i da je izašla iz štampe, jer će ova publikacija biti čuvar istine o karakteru Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. i argumentirano svjedočanstvo herojstva jedinica Trećeg korpusa Armije R BiH među kojima su posebno važnu ulogu imale kakanjske vojne formacije.

Detaljniji prikaz uloge kakanjskih vojnih formacija u periodu 1992-1995. godina sadržavat će Monografija “Kakanj u odbrani od agresije” čija je izrada nedavno započela.

Možda vam se svidi

Comments are closed.