15.aprila-Dana općine Kakanj i Dana Armije R BiH: Pregled aktivnosti

0
377

Položeno cvijeće u Gradskom spomen-parku

Povodom 15.aprila-Dana općine Kakanj i Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, danas je u Gradskom spomen-parku u Kaknju položeno cvijeće na Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godina i Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945.

Cvijeće su položili općinski načelnik Nermin Mandra,  ministar za pravosuđe i upravu ZDK Mirnes Bašić, vijećnik Semir Mušija u ime Općinskog vijeća Kakanj, predstavnici Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj, predstavnici Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i “Zlatna policijska značka” općine Kakanj, predstavnici Organizacije ratnih vojnih invalida „Kakanj 92“, predstavnici Saveza udruženja/boračkih organizacija općine Kakanj, predstavnici Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945, predstavnici Zavisnog društva Rudnik mrkog uglja Kakanj, predstavnici Termoelektrane Kakanj, predstavnici Doma zdravlja Kakanj, grupa građana, predstavnici općinskih organizacija SDA, SBB-a, Stranke za BiH, SDP-a i DF-a.

Cvijeće su položili i učenici OŠ “Hamdija Kreševljaković” Kakanj.

Prisutnima su se obratili ratni komandant Elvedin Šehagić i načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.

“Svake godine u aprilu Kakanj obilježava tri najznačajnija datuma iz svoje zavičajne historije i opće historije BiH. Mi smo počašćeni historijskim faktom da kao Dan općine obilježavamo jedan od datuma iz srednjovjekovne bosanske kraljevske darovnice.  Datum 15.april 1392.godine ispisan na darovnici bosanskog kralja Stjepana  Dabiše označava prvo pominjanje Kaknja u pisanim izvorima. Osim prvog pomena Kaknja, ova darovnica za nas je posebno važna i zbog činjenice da je pisana u Sutjesci, na našem današnjem općinskom prostoru, ali i zbog činjenice da se prvo pominjanje Kaknja veže za kontekst dara za zasluge u odbrani zemlje kao najvažnije državničke aktivnosti.

Tačno 600 godina poslije, 15.april je za naš kakanjski prostor i cijelu BiH ponovo važan datum koji se opet veže za odbranu kao najvažniju državničku aktivnost. Te 1992.godine formira se Armije R BiH koja na našem prostoru pronalazi  snažan oslonac u patriotizmu ovdašnjeg naroda, u dobrovoljnom odlasku kakanjskih boraca na ratišta daleko od Kaknja, u snažnoj logističkoj podršci, te u stavljanju svih raspoloživih industrijskih i drugih kakanjskih kapaciteta u funkciju Armije i odbrane. Osim toga, s ponosom ističemo i historijsku činjenicu da je tokom odbrane od agresije na kakanjskom prostoru bio smješten i Glavni štab Armije R BiH. Isto kao i u vrijeme bosanskog kralja Stjepana Dabiše i njegovog prethodnika na prijestolju slavnog bosanskog kralja Tvrtka I, i tih teških devedesetih godina XX vijeka sa našeg kakanjskog područja se vodila teška borba za odbranu države BiH.

Za nas je posebno važan i 8.april-Dan oslobođenja Kaknja jer se radi o još jednom datumu koji se veže za kontekst borbe našeg naroda za slobodu i odbranu države. Zbog toga 8. i 15.april tretiramo na potpuno isti način što znači da ove datume obilježavamo kroz jedan veoma sadržajan i šarolik program.

Historijski kontekst koji se veže za 8. i 15.april sve nas obavezuje da budemo primjer kako se njeguje, čuva i stalno unapređuje kultura sjećanja na slavnu bosansku historiju, historiju našeg zavičaja i kultura sjećanja na  Armiju R BiH. Zbog toga ćemo i ove godine nastaviti dostojanstveno, kroz sadržajne i masovno posjećene programe, obilježavati sve značajne datume. Već 28.aprila organizirano i masovno idemo u Kamenicu kako bismo obilježili Dan sjećanja na kakanjske šehide i poginule borce vozućkog ratišta. U maju obilježavamo Dan kakanjskih dobrovoljaca „Breza i Misoča 92“, u junu ćemo obilježiti Dan kakanjskih šehida i poginulih boraca semizovačkog ratišta, u julu obilježavamo Dan ustanka naroda BiH.

Masovnim i programski sadržajnim obilježavanjima značajnih datuma svi zajedno njegujemo patriotizam, te prenosimo patriotska osjećanja mlađim naraštajima. Takvom praksom čuvamo državu Bosnu i Hercegovinu i izvršavamo amanet prema šehidima i poginulim borcima koji su za slobodu, suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine dali svoje živote.

Sa željom da Kakanj zauvijek ostane jedan od bosanskih gradova najodanijih državi Bosni i Hercegovini i da se ta odanost kao najljepše naslijeđe odlučno prenosi sa generacije na generaciju, svim građanima Kaknja čestitam 15.april-Dan općine Kakanj, a svim ljudima u Kaknju i BiH koji Armiju R BiH nose u srcu čestitam Dan Armije”, rekao je u svom obraćanju načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.


 

Otvorena sajamska manifestacija “Podržimo kakanjsko”

Uz gradsko šetalište u Kaknju postavljeni su mali drveni objekti u kojima će se u narednim danima prodavati proizvodi registriranih kakanjskih poljoprivrednih i drugih proizvođača. Radi se o događaju sajamskog tipa pod nazivom “Podržimo kakanjsko” koji je otvoren 14.aprila 2017.godine u okviru Programa obilježavanja 8.aprila-Dana oslobođenja Kaknja i 15.aprila-Dana općine Kakanj i Dana Armije RBiH.

Objekte uz odobrenje nadležne općinske službe je postavio Savez poljoprivrednih proizvođača “Kakanjska poljoprivreda – KAP” Kakanj. Objekti su u Kakanj stigli na osnovu aplikacije Saveza prema federalnom nivou.

Radi se o nastojanjima da se što više promoviraju kakanjski poljoprivredni i drugi proizvodi. Objekti se brzo i jednostavno montiraju tako da mogu često mijenjati lokaciju.

Pozivamo građane da posjete sajamsku manifestaciju “Podržimo kakanjsko”, kupe kakanjske proizvode i tako podrže kakanjske proizvođače.


 

Kakanj dobio prva javna parking mjesta za bicikle

Od subote 15.aprila 2017.godine građani Kaknja će imati na raspolaganju prva javna parking mjesta za bicikle u svom gradu. Kroz projekat kojeg realizira Udruženje Omladinski kulturni centar Kakanj, uz pomoć i podršku Općine Kakanj, javna parking mjesta će u prvoj fazi biti postavljena u blizini sahat-kule, ispred Sportske dvorane Kakanj, ispred zgrade Općine, ispred pošte, te na stadionu FK “Mladost”.

Prvo instalirano parking mjesto za bicikle bit će predstavljano 15.aprila u 8:00 sati kod sahat-kule, pred polazak biciklističke ture Kakanj-Bočica koja se organizira u čast 15.aprila-Dana općine Kakanj i Dana Armije R BiH.

“Naše Udruženje po uzoru na evropske gradove u ovaj projekat je ušlo sa sloganom: „Pedale okreni, grad promijeni“. Arhitektonsko rješenje prostora u potpunosti je prilagođeno i optimizirano prema potrebama vlasnika bicikala, a tome je doprinijela i saradnja sa drugima. PARKING – LANAC za bicikle u Kaknju biciklistima će biti prepoznatljiv i po vanjsko pročelju prostora koji je oslikan originalnom reklamom, ali i sloganom. U bliskoj budućnosti, Udruženje Omladinski kulturni centar Kakanj sa svojim idejama i aktivnostima planira i niz drugih inovativnih projekata za javnost, ali i širenje ovih PARKING – LANACA za bicikle. Zajedno sa Općinom Kakanj Udruženje građanima poklanja ove parkinge na besplatno korištenje, a to je naš poklon pod nazivom „Voljenom gradu za rođendan““, rekao je Hamid Hadžić, predsjednik Udruženja.

 

 

 

 

 


 

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća dodijeljena općinska priznanja, načelnik Nermin Mandra uputio poruku i čestitku građanima

Povodom 15. aprila – Dana općine Kakanj i Dana Armije R BiH, u Kaknju je u petak 14.aprila 2017.godine upriličena svečana sjednica Općinskog vijeća Kakanj na kojoj su se prisutnima obratili predsjedavajući Općinskog vijeća Slaven Katičić i načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra nakon čega su dodijeljena petnaestoaprilska priznanja.

Najveće općinsko priznanje – Grb općine Kakanj dodijeljeno je Javnoj ustanovi „Kulturno-sportski centar“ Kakanj. Priznanje je dodijeljeno za afirmaciju i promociju općine Kakanj na kulturnom, sportskom i obrazovnom nivou kao i drugim aspektima društvenog i javnog života. U obrazloženju se, između ostalog, kaže da je Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj godinama srce kulturnog života u Kaknju i kao takva Ustanova omogućava da Kakanjci idu u korak sa aktuelnim događajima na ovom planu.

Općinska priznanja – Plaketa sa diplomom dodijeljena su Rudarskoj glazbi Kakanj, Igoru Andrijeviću i Rešadu Merdiću.

Plaketa je dodijeljena Rudarskoj glazbi za afirmaciju kulturnog života u Kaknju kao i za promociju općine na državnom i međunarodnom nivou. Rudarska glazba osnovana je na inicijativu nekolicine entuzijasta  i Rudničkog sindikata 1952. godine. Rudarska glazba je nastupala na skoro svim smotrama i festivalima duvačkih orkestara BiH i na brojnim manifestacijama kulture i sporta.

Igoru Andrijeviću plaketa je dodijeljena za postignute privredne uspjehe i veliki nesebičan sportski, humanitarni i obrazovni angažman. Njegove privredne uspjehe, koji doprinose razvoju naše općine, prati sportski angažman u FK Rudar, pokroviteljstvo kulturnih manifestacija i stipendiranje đaka i studenata.

Rešadu Merdiću plaketa je dodijeljena za predan rad i veliki doprinos društvenoj zajednici kroz svoj politički i privredni angažman. Svojim radom kroz rukovodeća i politička djelovanja dao je veliki doprinos društvenoj zajednici kroz aktivnosti pomoćnika ministra u ZDK i dugogodišnji rad u Općinskom vijeću Kakanj.

Dodijeljeno je i  pet zahvalnica.

Zahvalnica je dodijeljena Raifu Čehajiću za promociju i očuvanje historije i njegovanje kulturne baštine Kaknja i Bosne i Hercegovine. Raif Čehajić, novinar i publicist, je srcem i dušom Kakanjac. Rođen je u Kaknju (1946. godine), tu je pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Nakon što je završio pedagošku akademiju radio kao nastavnik u Kaknju, a i prve novinske tekstove o njemu i u njemu napisao je za kakanjski “Glas rudara” i zeničku “Našu riječ”.  Napisao je brojna djela: “Svjedok vremena” ,”Kakanjski menadžeri” , “Bosanske ratne godine”  “Stoljeće Kaknja” i druge.

Zahvalnica je dodijeljena Sekciji dobrovoljnih davalaca krvi RMU Kakanj za nesebičan i velikodušan doprinos očuvanja života građana općine Kakanj. Sekcija dobrovoljnih davalaca krvi formirana je 2009.godine sa konstantnim članstvom od blizu 200 članova, uglavnom uposlenika RMU Kakanj. Pored teškog rudarskog rada ova Sekcija odazvala se brojnim pozivima za pomoć.

Hasanu Alajbegoviću  zahvalnica je dodijeljena za predan rad i veliki doprinos u razvoju poljoprivrede i stočarstva u Kaknju. Prozvodnjom mlijeka bavi se od 2014.godine, a od 2016. godine je član udruženja „Farmeri“. U 2016.godini plasirao je 60.000 litara mlijeka zadruzi “Interagro” što je svojevrstan rekord za naš industrijski grad i reprezentativan primjer uspjeha malog biznisa.

Željku Kolakoviću zahvalnica je dodijeljena za veliki angažman u poticanju povratka, obnove i izgradnje na području općine Kakanj, a naročito na području Kraljeve Sutjeske. Kroz svoj rad u MZ Kraljeva Sutjeska neprekidno je bio angažiran na zbrinjavanju osoba u stanju socijalne potrebe, iznalaženju donatora za pomoć u obnovi, školovanju i stipendiranju đaka i studenata, a također je nemjerljiv i njegov doprinos u jačanju suživota, te međunacionalnoj i međuvjerskoj saradnji.

Zahvalnica je dodijeljena i Slovenskom druženju građana „Jozef Špringer“ za doprinos u cjelokupnom razvoju općine Kakanj i afirmaciji nacionalnih manjina u BiH. Ovo društvo osnovano je 1992.godine i to je prvo registrirano slovensko udruženje građana u BiH. Ove godine proslavlja 25.godišnjicu djelovanja.

Dobitnici petnaestoaprilskih priznanja
Najveće općinsko priznanje – Grb Općine Kakanj preuzela je, zajedno sa direktorom Aldinom Šljivom, Mensura Huduti, uposlenica Ustanove koja već tri decenije sa osmjehom dočekuje na biletarnici goste Ustanove

 

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -AB Petrol d.o.o. Kakanj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here