13 zanimljivih stvari koje vjerovatno niste znali o Gibraltaru

Prošetajmo jednim od posljednjih naselja neandertalaca u Evropi i mjestom gdje ćete pronaći više od 300 vrsta ptica i jedine makakije u Evropi.

1. Jedino mjesto u Evropi gdje se mogu naći divlji majmuni

Vjerovatno znate da je Gibraltar dom nestašnih Berberskih makakija, ali da ste znali da je i jedino mesto s populacijom divljih majmuna na cijelom kontinentu?

Oko 300 majmuna potomaka iz Severne Afrike lutaju prirodnim rezervatom Gibraltara i povremeno uzimaju hranu iz ruksaka turista.

2. Najjužnija džamija u Evropi se nalazi na Gibraltaru

Džamija Ibrahim-al-Ibrahim je poklon Kralja Saudijske Arabije (od 5 miliona funti) i jedna je od najvećih na nemuslimanskoj teritoriji. Mnogi Gibraltarci su bili bijesni kad je sagrađena 1997. godine.

3. Ima samo 29 kilometara puteva

Kao što možete da pretpostavite za ovako malu teritoriju, ne postoji previše mjesta na kojima biste mogli da napravite koji krug.

Postoje samo dve destinacije: Tuvalu i Kokosova ostrva (ima manje šljunka). I vozi se s desne strane, za razliku od Velike Britanije.

4. Bond je bio na Gibraltaru

Gibraltar se pojavio u dva filma. To je mjesto gde je Džejms Bond navodno sahranjen u moru u filmu Samo dvaput se živi iz 1967. godine i Dah smrti iz 1987. godine.

5. Nacisti su ga htjeli

Operacija Feliks je bila šifra za njemačko osvajanje Gibraltara u Drugom svjetskom ratu. Hilter je razgovarao s generalom Frankom o ideji i plan je odobren, ali se Franko na kraju ipak predomislio.

Hitler je navodno nakon razgovora s španskim liderom izjavio: „Radije ću izvaditi četiri zuba nego otići na još jedan sastanak sa ovim čovjekom“.

6. Jedna od najčudnijih pista na svijetu se nalazi upravo ovdje

Nedostatak ravne podloge je jedinu pistu na gibraltarskom aerodromu podijelio sa najprometnijim putem (Avenija Vinstona Čerčila). Ulica se zatvara svaki put kad avion treba da poleti ili sleti

7. Ima sopstveni jezik

Llanito se govori na Gibraltaru i predstavlja čudnu mješavinu andaluzijskog španskog i engleskog jezika, nekolicinom portugalskih i malteških riječi, đenovskim srednjevekovnim dijalektom i čak hebrejskog porekla. Kada ih slušate, čini vam se da usred rečenice promijene jezik, što je skoro nemoguće za razumijevanje pogotovo ljudima koji govore engleski ili španski jezik.

Možda vam se svidi

Leave A Reply