10 stvari koje niko nikada ne bi trebao tolerisati u svom životu

0

Mnogi od nas su naučili ići kroz život prihvaćajući neugodne situacije. Osim očitih negativnosti  koje moramo primiti s osmijehom u životu, kao što je loše vrijeme, gužva i plaćanje poreza, nema razloga za ‘toleriranje’ sive magle kojoj smo dopustili da se naseli nad našim životima.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Naša tolerancija nedopustivih stvari se proširila na sva područja našeg života. Mi tolerišemo nezdrave odnose, poslove  zbog kojih svako jutro praktički jecamo kad se oglasi alarm ujutro. Najgore od svega; živimo bez strasti i bez ikakve zabave.

Pogrešno vjerujemo da niko nikada ne dobiva sve što je zamislio i ako želimo uživati u nekim stvarima, moramo žrtvovati puno drugih. To uvjerenje nije samo depresivno, već je i potpuno neutemeljeno.

Odbacite svoj ‘trpi, šuti’ stav! Zapamtite, ni u jednom trenutku ne trebate tolerisati stvari, već napredovati i biti sretni. Počnite živjeti svoj život, još danas, na najbolji  mogući način i pogledajte popis koji se ispod nalazi kako bi prepoznali neke stvari koje bezrazložno trpite.

1. Život bez strasti

Kako možemo prepoznati život koji se živi bez strasti? Kada živimo bez strasti, naši životi se mogu činiti teški, ništa nam lako ne dolazi, nemamo energije, trenuci istinske sreće su rijetki, a mi sumnjamo u naše sposobnosti i mogućnosti. S druge strane, kada strastveno živimo život, on je pun zabave i veselja!

Sigurni smo u naše izbore i u ono što radimo – dobre stvari nam bez napora dolaze. Kao što možete vidjeti, ogromne su razlike između života koji se sa strašću živi i bez nje. Živjeti život usklađen sa svojim strastima jedna je od najvažnijih stvari koju ikada možete učiniti. Dakle, živite život koji volite i sva životna vrata će vam se otvoriti.

2. Štetni odnosi

Štetni ili iscrpljujući odnosi ne bi trebali biti dio vašeg života. Mi smo onakvi kakvi su ljudi oko nas – dakle, trebamo se okružiti samo s onim osobama koje nas inspiriraju, potiču, daju nam podršku i koje nas vole.

Ako trenutno u vašem životu postoje odnosi zbog kojih ste nesretni, zbog kojih se osjećate bezvrijedno  ili iscrpljeno onda ih morate pustiti. Ponekad, prekidanje svih veza s nekim može izgledati nevjerovatno teško ili gotovo nemoguće za napraviti.

Često se brinemo o povrijeđenosti osjećaja drugih osoba nakon prekida, bez obzira na to kako su nas oni povrijedili. Ali zapitajte se – volite li sebe više od tog odnosa? Vi ste najvažnija osoba u vašem životu, a da bi bili sretni i uspješni trebate imati brižne i tople odnose koji vam pružaju podršku.

3. Nered

U potrošačkom društvu, postali smo kraljevi i kraljice nereda! Kupujemo stvari da nam prođe vrijeme, da bi održali korak s najnovijom modom; ali što je najvažnije od svega, mi kupujemo da odvratimo misli od naših problema.

Problem je u tome što s vremenom, stvari koje kupimo, koje su jednom bile nešto u čemu smo uživali, nakon nekog vremena postaju nepotreban nered koji nam stoji na putu. Pretrpano okruženje doista znači – pretrpan um.

Dakle, riješite se nepotrebnih stvari. Jer one su tačno ono što jesu – stvari. Jednom kad ih se riješite, ponovo ćete imati energije za kreativnost  i bit ćete motivirani za važnije ciljeve.

4. Život bez zabave

Karijera i finansije vam mogu biti od velike važnosti, ali kada dopustite da vaše ‘vrijeme za igru’ sklizne u nepostojanje, uskoro možete početi osjećati posljedice.

Svakako uložite dovoljno vremena u zabavu; smijte se često s prijateljima, uživajte u svojim strastima, putujte. Ispunite svoje dane zabavom i shvatit ćete da ste postali produktivniji u drugim područjima svog života.

5. Izgovori

Što je gore – žaljenje zbog neuspjeha ili žaljenje zbog toga što nikad niste ni pokušali? Ponekad pokušamo nešto i ne uspije nam; međutim, iz tih neuspjeha mi izvlačimo važne životne lekcije koje nam pomažu da sljedeći put uspijemo.

Ako vas strah od neuspjeha ili promjene koči, vrijeme je da prestanete s izgovorima.  Izgovori vas neće dovesti nigdje. Donesite odluku još danas – recite „Dosta!“ izgovorima i pripremite se na bolje stvari.

6. Loše zdravlje

Naša tijela su jedina stvar na ovom svijetu s kojom smo rođeni i s kojom ćemo umrijeti. To je ono što nam omogućava da uživamo u ovoj prilici poznatoj kao život i da činimo stvari koje nas čine sretnima.

Stoga, kad zloupotrebljavamo naša tijela i maltretiramo ih s brzom hranom, cigaretama, prekomjernom količinom alkohola, drogom  ili s nedostatkom vježbanja – počinjemo izgledati i osjećati se loše i ne možemo živjeti život u potpunosti. Stoga, odnosite se prema svom tijelu kao prema hramu.

Zamislite da sutra ne postoji i počnite se bolje brinuti o sebi – još danas.

7. Negativnost

Ako želite uživati u pozitivnosti i imati veliki, široki osmijeh na licu – onda bi trebali pokazati apsolutnu nultu toleranciju prema negativnosti. Kada dopustimo da negativnost uđe u naš život ili misli, ne ostavljamo sebi prostora za kreativnost i uspješno razmišljanje.

Energija naših misli i emocija direktno utiče na naša dnevna iskustva. Skrenite pažnjut na stvari, ljude, mjesta i prošla vremena koja vas inspiriraju i pune pozitivnošću.

8. Posao koji vas ne ispunjava

Provodimo većinu naših života na poslu –  pa zašto gubiti toliko vremena na nešto što nas čini nesretnim?

Naš posao nam uzima veliki dio našeg vremena i zbog toga može imati dramatičan utjecaj na sva ostala područja našeg života; na naše veze, naše zdravlje, naše finansije. Dakle, kada loše izaberemo naš posao, ostala područja našeg života pate.

Svi mi moramo prihvatiti određeni posao iz nužde u nekom trenutku, međutim, ako ste morali prihvatiti posao kako bi platili račune, a taj posao vas ne ispunjava,  onda morate biti sigurni da imate plan djelovanja kada se pojavi sljedeća prilika. Nemojte se pomiriti s nečim što ne volite.

Sretna i ispunjena karijera je obično ostvariva kada radimo sa strašću. Ako je to za sada nemoguće, napravite potrebne promjene kako bi se osigurali da ćete biti spremni u vrijeme kada to bude moguće.

9. Brige zbog finansija

Kao što bi vam svako ko ima novčane probleme mogao reći  – finansijski problemi mogu okrenuti život naglavačke. Nesretna činjenica je da novac pomaže svijetu da se okreće.

Ili, bolje rečeno, može vam pomoći da učinite ono što želite bez stresa i brige. Ako želite živjeti sretan život bez stresa, morate se riješiti vaših finansijskih briga.

Ako imate finansijske brige – opustite se. Ne postoji ništa toliko veliko da se ne možete nositi s tim. Nađite honorarni posao, prodajte dio neiskorištenih stvari i počnite se prijavljivati za bolje plaćene poslove. Neke stvari u životu nisu vrijedne stresa.

10. Ne živite vrijednosti koje zastupate

Živite li trenutno svoju istinu? Život bez integriteta uvijek će biti nesretan. Kada napravimo grešku i ne živimo u skladu s vrijednostima koje zastupamo, ništa nam lako ne dolazi, osjećamo se krivim, nemamo energije i nesretni smo.

Samo kad izaberemo živjeti u skladu s onim što smatramo ispravnim i vrijednim u životu  postajemo najbolja verzija sebe i jedino tada smo istinski sretni. (Atma.hr)