10 razloga zašto je turšija najmoćniji lijek: Čisti crijeva, sprječava rak, snižava holesterol!

Ove godine obavezno napravite zalihe i gledajte kako vam se zdravlje popravlja.

Kako su u crijevima prisutne i loše bakterije, gljivice i ostali patogeni mikroorganizmi, oni se u određenim okolnostima mogu razmnožiti i loše utjecati na vaše zdravlje.

Kako su u crijevima prisutne i loše bakterije, gljivice i ostali patogeni mikroorganizmi, oni se u određenim okolnostima mogu razmnožiti i loše utjecati na vaše zdravlje.

Fermentisane namirnice i probiotičke kulture tada mogu biti od velike koristi za liječenje bolesti koje izazivaju štetni mikroorganizmi.

Neravnoteža crijevne mikroflore nerijetko se događa zbog loše ishrane (suviše ugljenih hidrata, brze hrane, namirnica i napitaka koje stvaraju kiselost organizma); hroničnog stresa; nedovoljnog kretanja i vježbe; otrovnih supstanci iz okoline; učestalog uzimanja antibiotika (oni nerijetko uništavaju i zdravu crijevnu mikrofloru); pretjeranog korišćenja komercijalnih sredstava za čišćenje u domaćinstvu.

Stoga je važno konzumirati probiotike kako bi dobra populacija bakterija prevladala lošu i osigurala optimalno zdravlje.

Kiseljenje povrća je veoma star i iskusan način spravljanja zdrave zimnice. Mnoge vrste dozrijevaju u jesen i uz nekoliko temeljnih pravila zimnicu možete uspješno i jednostavno napraviti sami. Tako ćete sebi pripremiti zalihu probiotika sve do proljeća.

Koristite tvrdo povrće poput korijena celera; cvekle; kupusa, repe; paprike; krastavaca; brokolija; zelengo paradajza, luka, kupusa…

Povrće na sebi prirodno sadrži bakterije mliječno-kiselog vrenja. U povoljnim uvslovima vlage, temperature i bez pristupa vazduha raznovrsni šećeri iz namirnica pretvaraju se u mlečnu kiselinu. Tako namirnice poprimaju svojstveni kiselkasti ukus. Mlečna kiselina ujedno onemogućava rast bakterija koje uzrokuju kvarenje, piše Aura.

Fermentirane namirnice sačuvaće svoje osnovne nutritivne vrednosti. Još će i dodatno biti obogaćene vrednim vitaminima K i B-kompleksa i enzimima, dok će neka vlakna postati mekša. Ovakve namirnice su i lakše svarljive.

Ukiseljeno povrće donosi mnoge dobroti našem organizmu te deluje na više nivoa

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply