10 NAČINA DA SPASITE ŽIVOT SVOG DJETETA: Ovo bi trebao znati svaki roditelj!

Među opasnim stvarima su špageti, grožđe, stepenice, zidovi, podovi, utičnice, ljluljačke, tobogani, tablete za perilicu posuđa, kovanice, pčele, kikiriki, jaja, vrela voda, izbjeljivač i još mnogo toga. Kao da to nije dovoljno, postoji još mnogo načina da beba nastrada od nekoga/nečega drugog. Tu su meningitis, medicinski šok, alergije, trovanja, opekline, ozljede glave, krvarenje, astma, prometne nesreće…
Može se slobodno reći da biti roditelj nije nimalo lak zadatak, tako da svaka informacija može biti od pomoći. Nikada ne znamo hoće li nam i kada zatrebati, piše Doznajemo.

10 načina da spasite život svoje bebe:

1. Ne hranite dijete grožđem

Grožđe kao da ima ubojite namjere. Nalazi se na prvom mjestu uzroka gušenja kod male djece, prije oraha i slatkiša. Jedna majka je ispričala da je njeno dijete pojelo Lego kockicu, druga da se dijete davilo klikerom, a ni špagete nisu bezopasne.

Ako se dijete počne gušiti, njegovo lice poplavi i ne može govoriti. Trebate ga staviti duž svog bedra, tako da mu je glava niže od zadnjice i udariti ga pet puta jako po leđima. Morate imati na umu da se dijete guši i da može umrijeti.

Ako je u pitanju starije dijete, udarac mora biti jači. Modrica će proći, ali gušenje ga može ubiti.

Ne pomognu li udarci, kod starijeg djeteta treba primijeniti Heimlichov zahvat. S bebama ipak morate nježnije, pa s dva prsta pritisnite prsa, kako bi istjerali zrak iz pluća.

Onda pozovite hitnu pomoć.

2. Naučite postupak oživljavanja beba

Prvo trebate nazvati hitnu pomoć, a onda položiti bebu na tvrdu podlogu, krevet ili kauč. Ako beba ne diše, začepiti joj nos, i udahnuti bebi zrak pet puta.

Zatim, s dva prsta, trideset puta napraviti kompresiju grudnog koša. Nemojte biti prenježni.

3.Nemojte se plašiti napada

Napadi su česti kod djece, a obično su povezani s visokom tjelesnom temperaturom. Instinktivno, roditelji krenu maziti dijete, što zapravo i nije pametno, jer ih zapravo utopljavate.

Ne postoji mnogo toga što možete učiniti, ali najvažnije je da ih ništa ne boli. Ako mislite da je groznica uzrokovala napad, otvorite prozor, skinite djetetu nešto odjeće, isključite grijanje.

NIšta ne stavljajte djetetu u usta, a pozovite ljekara u slučaju da je napad izazvan epilepsijom, tumorom mozga ili ozljedom glave.

4. Opekline trebaju više hladne vode nego što mislite

Bilo da se dijete opeklo vrelom vodom ili provrelim pekmezom, liječenje je isto. Opečeni dio tijela mora biti 10 minuta u hladnoj vodi. Dijete će vikati zbog hladne vode, ali ako odustanete, mnogo jači bol će se vratiti.

5. Naučite poziciju za oporavak

Kada su u pitanju djeca i odrasli, to je položaj na strani, sa glavom zabačenom unazad, tako da se bilo koja tekućina može isisati iz usta.

Međutim, bebu u nesvjesnom stanju možete držati u ruci, tako da joj je glava nageta unazad i na nižem nivou od stražnjice. Dokle diše, možete je jednom rukom ovako držati, a drugom pozvati hitnu pomoć.

6. Nemojte uvijek trčati u hitnu pomoć

Postoje stanja za koja je bolje da dijete ostane gdje jeste. Na primjer, ako sumnjate da je djetetu slomljena kost, smjestite ga tako da se ne može micati i pozovite hitnu pomoć. Nemojte dijete na silu gurati u automobil, odnosno u sjedalicu jer možda već trpi veliku bol.

7. Doznajte šta možete, a šta ne možete učiniti

Trovanje treba više medicinske pomoći nego što vi možete pružiti. Ali, možete doznati šta je dijete jelo i koliko, i pozvati Hitnu pomoć. Ako vam je pri ruci pakovanje ili bočica onoga što je dijete pojelo/popilo, kada pozovete Hitnu, pročitajte im etiketu, kako bi vas savjetovali šta da uradite dok čekate pomoć.

Isto vrijedi za alergijske reakcije, malo šta možete uraditi ako djetetu otiče jezik. Imate nekoliko minuta da otkrijete uzrok i pozovete Hitnu pomoć.

8. Nemojte biti posmatrač

Bilo da je u pitanju vaše dijete ili neko drugi, strah da ćete uraditi nešto pogrešno je dovoljan da zaustavi mnoge da pruže prvu pomoć. Dok se držite po strani, i drugi će činiti isto. Dovoljno je da jedna osoba krene pomoći, pa će i druge osobe odvažiti se i pokušati.

Je li bolje da vašem djetetu pokuša pomoći troje ljudi ili niko?

9. I vaša kuća može spasiti bebin život

Djeca uvijek mogu naći nešto da progutaju, udare se ili na drugi način da se ozlijede. Srećom, svaka kuća može imati sve što je potrebno za prvu pomoć.

Mlijeko i bezalkoholna pića mogu poslužiti kod opekotina, dovoljno ih je samo izliti na ranu. Prozirna folija će opekotinu sačuvati čistom dok ne stignete do bolnice. Zamrznuto povrće može pomoći kod otekline, a kuhinjske krpe mogu zaustaviti krvarenje.

10. Nemojte odustajati

Mnogi se roditelji brinu da bespotrebno gnjave ljekare, a i mnogi medicinari će pomoći da steknete takav dojam. Vi svoje dijete poznajete najbolje, i ako mislite da nešto nije u redu, ne prihvatajte prvo odbijanje kao konačan odgovor.

Zapamtite da nikad niste sami. Iako ste možda sami kod kuće s bebom, tu su uvijek prijatelji, komšije i naravno Hitna pomoć.

Možda vam se svidi

Leave A Reply