10. juna 1961. godine štampan prvi broj Glasa rudara

„Možda bi trebalo upamtiti ovaj dan kada izlazimo sa našim listom „Glas rudara, ne samo zbog toga da obilježimo njegovo rađanje, nego, u prvom redu,  zbog onoga što je simbolično rečeno u njegovom imenu. Kroz naš list, trebao bi se zaista, čuti glas rudara, njihova mišljenja, prijedlozi, sugestije…“, zapisano je, između ostalog, na naslovnici prvog broja „Glasa rudara“ koji je iz štampe izašao 10. juna 1961. godine. List je izdavao Rudnik mrkog uglja Kakanj, izlazio je svake druge subote, odgovorni urednik  bio je Rade Jovanović, štampanje je vršila Štampa „Plamen“ iz Slavonskog Broda, primjerak je koštao 20 dinara…

Iz prvog broja „Glasa rudara“ izdvajamo tekst pod nazivom „Trajno sjećanje“ kojeg je potpisao Rade Jovanović:

„Nemio udes otrgao je iz naše sredine Fadila Dogdibegovića, građevinskog tehničara našeg Rudnika, prvog predsjednika Rudničkog savjeta i vrijednog rukovodioca u naponu stvaralačke snage, kada je bio mnogo potreban i svojoj rodbini, i kolektivu, i zajednici. Zato je njegova prerana smrt, izgubio je život nesrećnim slučajem u Kaknju prije devet godina, duboko kosnula sve njegove mnogobrojne saradnike, drugove, prijatelje i poznanike koji će ga uvijek žaliti, pridružujući se stalno na taj način u saosjećanju tuge njegovoj najbližoj porodici.

Kako je teško biti sređen, kada se želi podsjetiti na taj tragičan dan, dan kada je nestalo našeg Fadila Dogdibegovića.

Osmog marta 1952. godine, oko 11 sati, kao rukovodilac građevinskih investicija Rudnika, vraćajući se sa Građevinskog pogona u svoju kancelariju, da bi, vjerovatno skratio put, krenuo je industrijskom prugom Rudnika. Bio je zamišljen, a i od buke buldožera, koji je radio u  neposrednoj blizini, nije čuo niti primijetio da iza leđa dolazi radni voz, pa se pravovremeno nije sklonio i našao je smrt pod točkovima voza. Njegova smrt bolno je odjeknula među svima kako u Rudniku tako i van njega, jer je bio veoma omiljeni i cijenjeni rukovodilac (…)“.

Izvor: Glas rudara, broj 1, 10. juni 1961. godine

Comments are closed.